Home Belgisch FRANCIS

FRANCIS

by Bart Verlent

Het leuvense vijftal Francis ging vroeger door het leven als Mushroom Molly. Onlangs verscheen hun eerste aanstekelijke single Let Them Pop onder de nieuwe naam, de voorloper van de ep MM die ze op 28 februari voorstellen in De Hoorn in Leuven. Wij hadden wat vragen voor deze funky band.

(c) Francis

Waarom de naamsverandering van Mushroom Molly naar Francis?
Hoewel we met Mushroom Molly een zeer herkenbare naam hadden, besloten we om twee redenen om de naam te wijzigen naar Francis. De vorige bandnaam had een beetje een drugsconnotatie. Niet dat dit ons echt problemen heeft opgeleverd in het verleden, maar toch werd dit af en toe aangehaald. Daarnaast heeft de band een transformatie ondergaan op muzikaal vlak. De alternatieve rock die we met Mushroom Molly brachten, heeft plaats gemaakt voor funk en soul. Om deze muzikale koerswijziging in de verf te zetten leek het ons het geschikte moment om een naamsverandering door te voeren. Onder de nieuwe naam gaan we dan ook onze gloednieuwe ep Greenhouse uitbrengen. 

Jullie zijn één van de weinige bands die funky soul nummers brengen in ons land, hebben jullie allemaal een passie voor dit genre en waarom? En kunnen jullie verklaren waarom er zo weinig funk/soul bands zijn in België? 
Dat klopt! Ieder van ons heeft een groot hart voor deze genres. Als we onze vinylcollecties zouden combineren, zouden we toch een aanzienlijke hoeveelheid van het funk- en soulgenre kunnen voorleggen. Voor ons is het een heel toegankelijk en dansbaar genre, waar we heel veel plezier uit halen wanneer we het zelf spelen. Het klopt wel dat het genre minder aanwezig is in de nationale muziekscene. Misschien is het net doordat er minder aandacht naartoe gaat, dat er niet veel bands interesse hebben in het genre.

Nog niet van plan geweest om een blazerssectie in de band te steken? Want jullie sound zou dat wel kunnen gebruiken.
Een blazerssectie is inderdaad de droom van elke funkband. Toch is dit niet direct iets dat we ons in de toekomst zien doen. We zijn tevreden met de bezetting die we nu hebben. Als we toch een toevoeging aan onze band zouden doen, dan zou het eerder een toetsenist zijn. De muziek die we nu maken verleent er zich meer toe om nog wat opgevuld te worden met keys of synths. Ook op de nieuwe ep zal je dit in enkele nummers kunnen horen.

Waar halen jullie de muzikale inspiratie vandaan voor de Francis sound? 
Inspiratie kan volgens ons overal vandaan komen. Hoewel we ons meer toespitsen op funk en soul, vinden we dagelijks in zowat elk genre wel zaken terug die we gebruiken in onze songs. Is het nu uit een akkoordenprogressie op een oude jazzplaat van Brubeck, een tasty drumgroove op een nummer van Steely Dan of een catchy zanglijn van een popnummer op de radio, de inspiratie kan werkelijk van overal komen. Uiteraard zijn er wel heel wat artiesten naar wie wij opkijken en die ons inspireren op vlak van songwriting. Enkele voorbeelden zijn Vulfpeck, Parcels, Tom Misch en Nile Rodgers. Om muziek te maken, is het van levensbelang om zelf naar zoveel mogelijk muziek te luisteren. 

Voor wie zouden jullie het voorprogramma willen verzorgen en waarom? 
We zouden het zeker zien zitten om het voorprogramma van Balthazar te zijn. Hun muziek is erg herkenbaar en steekt telkens heel goed in elkaar. Daarnaast is het een band die toch al een tijdje meegaat en op al heel wat internationale podia gestaan heeft. Anderzijds zouden we zonder twijfel ook de support willen zijn van Tom Misch. We volgen hem al erg lang en vinden het indrukwekkend welke stappen hij gezet heeft als muzikant. Bij zijn laatste passage in de AB waren we er met de voltallige band bij. En of het de moeite was. Voor velen van ons was het een muzikaal hoogtepunt. 

Binnenkort komt jullie nieuwe ep uit, wat mogen we daar van verwachten? En waarom hebben jullie gekozen om nog geen album uit te brengen? 
Met de nieuwe ep hebben we ingezet op catchy en dansbare songs. De ep bevat in totaal vijf nummers die elk uniek zijn, maar toch goed bij elkaar passen. We hopen hiermee heel wat optredens in de wacht te slepen, zeker met het oog op het aankomend festivalseizoen. Nieuwe muziek live brengen is één van de leukste dingen die er zijn. Het is altijd spannend om de nieuwe songs los te laten op het publiek en te zien wat zij ervan vinden.

In de toekomst zouden we zeker wel eens een album willen uitbrengen, al leek het ons op dit moment niet zo interessant. Mensen luisteren anders naar muziek dan vroeger. Ze luisteren niet direct naar een volledig album, maar gaan meer op zoek naar de sterkste song. Daarmee leek het ons het beste om een nieuwe ep uit te brengen waarin we onze vernieuwde stijl uit de doeken doen.

Wat zijn jullie toekomstplannen met de band? 
Uiteraard is de sky de limit, maar we zijn allemaal wel realistisch over hoe moeilijk het is om bekend te worden in de Belgische muziekscene. We hopen om met Francis op nog heel wat podia te staan en nieuwe muziek uit te brengen in de toekomst. Het zou tof zijn om in de toekomst eens geboekt te worden voor een groot festival. Daarnaast zouden we wat meer optredens willen doen buiten het Leuvense. Ondanks dat we graag in onze thuisstad spelen, is het tijd om met onze muziek mensen uit andere steden te bereiken.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More