Home Belgisch FELIZ

FELIZ

by Didier Becu

FELIZ, een gloednieuwe band rond zangeres Lise Reyners. Liedjes om over na te denken, zwevend tussen jazz, kleinkunst en pop. De band heeft net een eerste ep uit, en dus gingen wij in de zetel zitten met Lise om haar het één en ander te vragen.

FELIZ is, als ik het goed voor heb een jonge band, stel jullie dus maar even voor!
Het is begonnen als een singersongwriterproject. In de zomer van 2015 had ik een projectje op MNM en wou er meer van maken. FELIZ is dan uitgegroeid tot een band. Eerst in een andere vorm en met een andere sound. We hebben lang gewerkt en gezocht naar de juiste producer, opnamestudio en sound. FELIZ is Dorien Reyners (backing vocals, synth), Hendrik Vandeput (backings vocals, bas, toetsen), Pieter Van Hecken (drums) en ikzelf (vocals & gitaar). Wij spelen Nederlandstalige popmuziek met synths.

Ik heb begrepen dat jullie de ep hebben uitgebracht via een crowdfundingprogramma en alles lijkt zeer vlot zijn te verlopen. Was het zo gemakkelijk om mensen mee te krijgen in het FELIZ-project?
We wilden een uniek crowdfunding project starten (STARTFAN genaamd) om een ep te kunnen maken. Een project waarbij we alles zelf in de hand hadden. Als je op een crowdfundingsplatform verschijnt heb je vaak weinig tijd om het volledige bedrag in te zamelen. We wilden alle tijd om ons project vorm te geven en konden dit met een vzw verwezenlijken. We zochten 100 startfans die een bedrag gaven in ruil voor een huiskamerconcert en de ep (als die af was). In het beste geval zouden we er een jaar over doen. Exact een jaar later tekende de 100e startfan, dus onze opzet was geslaagd. Met het ingezamelde bedrag konden we de juiste producer (Joes Brands, SputnikStudio) aantrekken. Door zoveel huiskamerconcerten te spelen zijn we ook heel hard gegroeid in onze performance, dus voor ons was dit een ideaal traject.

Van waar die naam eigenlijk?
Ik wou een korte en krachtige naam. Het heeft niets te maken met de Spaanse betekenis. Dat besefte ik maar achteraf. Het komt van Felix (omdat katten gewoon coole beesten zijn) en met de ‘Z’ erachter zat mijn naam er onrechtstreeks een beetje in verwerkt.
Jullie kozen voor muziek in het Nederlands. Een wel doordachte keuze?
Ik heb altijd songs geschreven in het Engels. Een paar jaar geleden kreeg ik van verschillende mensen de opmerking dat mijn stem zich ook wel leende tot het Nederlands. Ik waagde mij eraan en ervoer toen dat ik meer met tekst kon spelen dan in het Engels. Zo is FELIZ ontstaan.

Soms denk ik dat de keuze van het Nederlands de luisteraar verplicht te luisteren. Luisteren we soms niet te weinig naar de muziek?
Ik kreeg laatst de opmerking dat het ‘moedig’ is om in het Nederlands te schrijven. Net omwille van die reden. Ik hoop dat mensen het totaalpakket van FELIZ ervaren: de tekst die goed samensmelt met de muziek. Ik luister persoonlijk altijd naar de lyrics, ook in Engelstalige songs vind ik dat heel belangrijk. Ik weet niet hoe anderen dat ervaren, maar het totaalpakket van een song is voor mij nog altijd de sleutel voor een goed nummer. Maar dat neemt niet weg dat wij in België en Nederland natuurlijk strenger zijn voor Nederlandstalige songs.

Wat mij meteen opviel is hoe eerlijk de teksten zijn. Dingen over het alledaagse leven, maar zo aangrijpend dat je er eventjes voor gaat zitten. Niet te bang dat je jezelf te veel bloot geeft?
Goh, eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht dat ik mezelf te veel bloot zou geven. Ik denk dat iedereen zich ooit wel eens kan herkennen in de songs. Dus op dat vlak kan aangrijpende ook een herkenning zijn. Dat hoop ik alleszins!

Het gaat vaak om autobiografische teksten, is muziek dan een soort van manier om alles te verwerken?
Voor mij zijn dingen ik meemaak, ervaar of zie rondom mij dé grote inspiratiebron om teksten te schrijven. Net omdat ik ze voel en kan beschrijven. Dus sowieso kan ik die dingen op die manier wel een plaats geven. Ik zet vaak ook muziek op in de stemming waarin ik mij bevind.

Diepe Slaap is tamelijk intens. Waarover gaat het?
De song gaat over een heel vermoeiende relatie. Eentje waarvan je wel weet dat je er dringend uit moet stappen, maar toch niet zomaar kan opgeven. Een relatie waarvan je weet dat die eigenlijk niet kan werken. Iedereen van buitenaf ziet dat, behalve de persoon in kwestie.

Mijn Huis is ook wel diep, een song over alles verliezen. Ik vraag het je rechtstreeks, vind jij dat muziek troost kan bieden en kan het deze soms zo kille wereld warmer maken?
Ja, een wereld zonder muziek… Dat kan ik me niet inbeelden! Muziek is zo een universele taal die meteen naar de essentie gaat, er hoeft daarom niet altijd tekst bij. Muziek maakt de wereld beter, sowieso.

Ik raakte geïntrigeerd door de hoes, het lijkt wel alsof je twijfelt tussen kijken naar de hemel en je hoofd wegdraaien… Leg eens uit.
De hoes moest iets mysterieus doen uitstralen. Het moet je zin doen krijgen om het drieluik te openen. Nieuwsgierigheid wekken om binnenin te gaan kijken: wie zijn zij? Wat doen zij? Wij zijn een kersverse band die nog moet beginnen leven onder de mensen, dus ik hoop dat de nieuwsgierigheid gewekt is!

Velen zullen er wel het etiket kleinkunst op plakken. Zelf dacht ik aan Yasmine, en je moet weten dat zij één van mijn heldinnen was… Zit die invloed daarin of heb ik het toch mis?
Er zit eigenlijk geen invloed in van Nederlandstalige artiesten. Ik luister of zing praktisch nooit in het Nederlands, buiten bij FELIZ of een covertje hier en daar. De muziek die mij het meeste heeft gevormd is de combinatie van pop met jazzinvloeden. Lianne La Havas is bijvoorbeeld één van mijn favoriete artiesten. Ik ben opgegroeid met de popmuziek uit de platenkast van mijn ouders (Sting, Simon & Garfunkel …), maar dat extra jazzy erbij is mijn favoriete stijl.

Ik veronderstel dat jullie nu naarstig op zoek zijn naar mensen die jullie een podium willen geven. Lukt het een beetje?
Ja, dat is het grote plan! Wij geven op 21 en 22 juni de releaseconcerten van onze ep. De ticketverkoop verloopt heel vlot, dus ik hoop dat er ergens een goede booker is die iets in ons ziet. Wij regelen voorlopig nog alles in eigen beheer, dus zo zijn we ook optredens aan het regelen.

Het lijkt wel een sollicitatiegesprek, maar we willen nu eenmaal alles weten. Wat staat er in de toekomstplannen van FELIZ?
Sowieso brengen we binnenkort nog een clipje uit. Ik hoop heel veel optredens en uiteraard blijven we nieuwe songs maken. Wij blijven er alleszins hard voor werken!

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Mijn favoriete plaat weet ik zo niet. Ik hou van zoveel verschillende artiesten. Ik heb wel iets met A Case Of You van Joni Mitchell. Die tekst op die muziek is echt magisch.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Dat is een heel moeilijke vraag… Om in de Nederlandse trend verder te gaan zou ik dan kiezen voor Bart Peeters. Lijkt mij een heel interessante mens. En dan zouden we uiteraard over muziek babbelen en liedjes zingen.

Het laatste woord is aan jullie….
Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter …!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More