Home Belgisch BLIND DRIFT

BLIND DRIFT

by Hans Verhoeven

Blind Drift, dat zijn studenten die in een bandje spelen en zich daarin gedragen zoals je dat van studenten niet meteen zou verwachten. Dat de jongens kunnen spelen bewezen ze met de debuut-ep Why Can’t We Go There?, en als je die nu beluistert tijdens het lezen van dit interview, komen we samen een heel eind verder.

Blind Drift
© Blind Drift

Jullie klinken opvallend volwassen voor zo’n jonge mensen. Volg(d)en er van jullie een muzikale opleiding?
Laurens Haegeman (zang, gitaar): Op onze bassist na volgde iedereen de klassieke muziekschoolopleiding (notenleer, plus de meesten ook nog de middelbare graad muziekschool). Daar leerden ik, Reinert (pianist), Pieter-Jan (saxofonist), Warre (drums) en onze nieuwe tweede gitarist Olivier elkaar ook voor het eerst kennen. De echt doorgedreven passie is er bij de meesten gekomen rond de periode van de middelbare school en rond die periode is dan ook besloten de band te vormen. Ikzelf ben na mijn notenleer en klassieke gitaaropleiding privélessen beginnen volgen bij Erik Van Biesen (Gorki), die me naast heel wat technische vooruitgang vooral de passie voor muziek meegaf. Ook heb ik thuis een piano, basgitaar, drums en zo heb ik mezelf deze instrumenten wat aangeleerd.
PJ, Warre en Reinert volgden verder de middelbare graadopleiding aan de August De Boeck-muziekschool in Ternat. Olivier was even gestopt met zijn opleiding piano en notenleer, maar heeft deze later opnieuw hervat en is geswitcht naar gitaar. Onze bassist Ste, heeft geen notenleer gedaan maar heeft wel een tijdje gitaarlessen gevolgd in een lokale muziekschool. Aangezien wij op zoek waren naar een bassist, is hij overgeschakeld naar bas. Daarnaast is Reinert dit jaar gestart met zijn opleiding Uitvoerend Muzikant Piano Jazz aan het KASK conservatorium te Gent. Zijn ervaring, kennis en invloeden uit de jazz brengen bij aan de sound van onze nummers.

Luisteren jullie allemaal naar dezelfde genres, of zitten er buitenbeentjes in de groep?
We hebben elk onze favoriete genres. Reinert is onze die-hard jazzfanaat en luistert bijna uitsluitend jazz. Stef is dan weer fan van het zwaardere werk (rock), terwijl Pieter-Jan vaak met de nieuwste moderne deuntjes afkomt die nog niemand kent. Olivier is eerder geïnteresseerd in blues en soulmuziek. Ikzelf ben een beetje een duizendpoot op dat vlak, ik kan veel verschillende muziekgenres appreciëren en ik ga op zoek naar origineel werk dat me aanspreekt. Ongeacht of dat nu pop, rock, jazz, hiphop of iets anders is.
Ik richt me meer en meer op de teksten en via Reinert en PJ ben ik in contact gekomen met allerlei jazzy beïnvloede popmuziek zoals bijvoorbeeld blackwave. en Tom Misch. Reinert, PJ en ik kijken nu bijvoorbeeld uit naar het nieuwe album van Tom Misch en Yussef Dayes dat er zit aan te komen in april. Samen zijn we ook al naar verschillende blackwave.-concerten geweest. Warre luistert de laatste tijd veel naar elektronische muziek, Flume bijvoorbeeld, maar ook meestal met jazzinvloeden. Kortom, heel veel verschillende invloeden en stijlen dus, die allemaal op een of andere manier hun invloed hebben op repetities.

Hoe kwam Pieter-Jan erbij om saxofoon te gaan spelen?
PJ is initieel pianist van opleiding en heeft enkele jaren geleden besloten om samen met Reinert een tweede instrument, namelijk de saxofoon, bij te studeren.
Pieter-Jan Dendauw: De keuze voor de saxofoon was niet zo moeilijk. Al van kleins af aan speelde de gedachte om sax te beginnen spelen en enkele jaren geleden hebben Reinert en ik de daad bij het woord gevoegd. Dat was op dat moment een vrij impulsieve keuze, maar ik beklaag ze mij helemaal niet. Het heeft mij de kans gegeven om in bandformatie te spelen. En samen met de boys hebben we al ontzettend coole dingen mogen doen. Dat zijn ervaringen die ik voor de rest van mijn leven zal onthouden en hopelijk op naar nog zo veel meer herinneringen!

We gaan er gezien jullie leeftijd van uit dat jullie studeren. Wie doet wat?
Laurens: Reinert studeert zoals gezegd sinds dit jaar Uitvoerend Muzikant Piano Jazz aan het KASK conservatorium te Gent. Pieter-Jan studeert Geneeskunde aan de UGent en ook Laurens hoopt volgend jaar te kunnen starten met deze studie. Momenteel is hij in een soort van tussenjaar Biomedische Wetenschappen aan het studeren ter voorbereiding van het ingangsexamen geneeskunde. Stef studeert business management aan de HoGent. Zowel Warre als Olivier studeren Burgerlijk Ingenieur, respectievelijk aan de VUB en aan de KUL.

Wat doen jullie dezer dagen behalve de totale overgave aan rock-‘n-rollexcessen?
Reinert is van ons het meeste met muziek bezig, omdat dit ook binnen zijn opleiding valt. De meesten onder ons zijn hard aan het studeren voor de aankomende examens om deze er heelhuids vanaf te brengen in deze moeilijke periode. Toch is iedereen natuurlijk veel bezig met muziek in zijn vrije tijd. Ikzelf probeer vooral wat tijd te maken om nieuwe nummers te schrijven en we proberen ook onderling wat ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen uit het vele thuiszitten. Ook is het een mooie opportuniteit om toch eens tijd te maken voor die vervelende technische oefeningen die je anders door tijdsgebrek toch aan de kant schuift.

Wat hopen jullie met Blind Drift te bereiken?
Voor ons is het hoofdzakelijk een hobby en een uitlaatklep, aangezien we naast de muziek met zware studies bezig zijn. Toch hebben we dit vanaf het begin zo serieus en professioneel mogelijk aangepakt en proberen we steeds het uiterste uit de kan te halen.
Momenteel is ons voornaamste doel om in Gent, waar de meerderheid van de band nu studeert, een goeie livereputatie op te bouwen en in de toekomst misschien te kunnen spelen in zalen als bijvoorbeeld de Charlatan. Daarnaast proberen we onze sound en repertoire op een zo goed mogelijke manier verder uit te bouwen. Nieuwe nummers schrijven, experimenteren met onze sound en zaken opnemen in de studio horen daarbij. Maar de focus ligt zeker op live-ervaring opbouwen en ons amuseren on stage, want daar doe je het voor. The sky is the limit dus, maar zonder verplichtingen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More