Home Belgisch BIEZEN

BIEZEN

by Didier Becu

Als je het met de temperatuur buiten moet doen lijkt de zomer van de rode rozen nog ver af. Gelukkig biedt Biezen soelaas met zijn nieuwste plaat. Muziek die je een waarom gevoel schenkt, en meer dan dat. We hadden een onderonsje met Erik over…jawel… Summer Of Red Roses.

Dag Erik. Iedereen weet hoe belangrijk de Gorki-dagen en de vriendschap met Luc voor je waren, maar maakt dat (fantastische) verleden het niet extra moeilijk voor je om je solo te bewijzen?
Ik vind dat muziek maken en spelen weinig te maken heeft met bewijzen! Muziek is voor mij iets levensnoodzakelijk, voor het Gorki verhaal was ik al mijn hele leven bezig met muziek maken. Wat ik na de dood van Luc heb gedaan is blijven spelen, met als gevolg de 2 albums: The Birds Return en Summer Of Red Roses!

Ik kan verkeerd zijn, maar mij lijkt het alsof je solo gewoon je eigen zin doet en je niet veel aantrekt van het mediacircus?
Dat klopt deels, songschrijven laat ik niet afhangen van stijlen of grooves wat er op dat moment in de media te horen is. Maar meer vanuit mijn eigen gevoel! Beïnvloed worden is iets wat je moeilijk kan tegen houden. Maar ik probeer me er niet op te concentreren!

Je kent dat mediacircus door en door, zeker na Lucs dood, heb je er eigenlijk nog behoefte aan?
 Media zijn voor een muzikant belangrijk om zo je nummers bij de mensen te brengen! Maar het gaat zo snel en vluchtig dat het iets is wat je zelf niet in de hand hebt!

Nu ligt Summer Of Red Roses in de winkel. Onnodig om te zeggen dat je er trots op bent en in hoeverre verschilt die van je vorig werk?
Ik ben zanger geworden, ik ben op dat vlak tevreden waar ik nu sta, meer dan op de eerste plaat! Dat is ook het toffe aan muziek maken!

Is de titel geen contrast met de feel op de plaat, ik bedoel het is toch een donkere plaat die vol melancholie zit?
Het zijn juist die contrasten die je als schrijver gaat opzoeken, wat de songteksten een diepere betekenis geeft.

We zullen de stijl maar gemakshalve Americana noemen. De muziek die we hierop horen is dat het muzikale alter ego van Erik Van Biesen, of luister je thuis naar alles?
Ja, thuis of in de auto luister ik echt naar alles! Dat heb ik ook nodig om wat ik doe, ik geef gitaarles op de rockschool Noisegate in Ternat, ik heb mijn eigen productieruimte waar ik opnames doe voor allerhande bands! En natuurlijk ook vanuit mijn eigen interesse, of zeg maar muziekverslaving!

De liedjes gaan over liefde, hoe belangrijk is liefde voor je?
Liefde is iets wat iedereen kent, zowel het gevoel maar ook het gemis! En als je de luisteraar daarmee een droommoment kan laten beleven,  dan ben je waar je als schrijver moet zijn!

Is muziek belangrijker dan liefde?
De liefde voor muziek is zo sterk dat echt alles ervoor moet wijken! Dat geeft soms nogal wat contradictorische gedachten waar ik vroeger meer met heb moeten worstelen dan nu op mijn 55ste!

Je hebt heel wat dingen zelf gedaan op de plaat, een bewuste keuze?
Niet echt , maar ik ben wel blij dat ik het heb gedaan. Anders ben je onderdeel van een productieproces en omdat Alex ( producer van de eerste plaat) pas vrij was later op het jaar ben ik er maar aan begonnen !

Op de plaat word je bijgestaan door mensen als Eline, Roeland en Brecht. Waren zij betrokken bij het maken van de songs?
Nee, de songs zijn allemaal eigen werk!

I Will Remember You‘schreef je op de avond van het overlijden van Chris Cornell, blijkbaar schrijf je snel songs?
Als ik een sfeer bespeel , wat ik trouwens meestal doe, dan komt de aanzet van een song vrij snel!

Zijn muzikale helden belangrijk voor jou, of zijn het ook maar mensen van vlees en bloed?
Het zijn mensen van vlees en bloed, maar gelijk lopende gedachten zijn er natuurlijk!

Ik zal wel niet de eerste en de laatste zijn die het zegt, maar jouw muziek doet met denken aan Mark Lanegan. Vind jij dat ook?
Ik hou van Mark Lanegan zijn stijl en stem, maar ik ben niet bezig met kopiëren, wat ik niet goed kan trouwens!

Lanegan is een loner die altijd op pad is en doet wat hij moet doen, is Biezen dat ook?
Dat is wat muziek spelen met een artiest doet! Ik speel mijn songs zowel solo, duo, trio en band! Zolang ik het kan en mag doen natuurlijk.

Wat zijn je onmiddellijke plannen?
Proberen om te overleven! Lol. Spelen, zoveel mogelijk!

Zijn er samenwerkingen met andere Belgische artiesten voorzien?
Op dit moment is er het plan om de plaat van mijn zangeres Eline Aussems te producen! En wie weet komt er morgen wel een duet met 1 of andere artiest uit de bus!

Met wie zou je eens een duet willen zingen?
Met mijn zangeres Eline! Omdat de stemmen blenden!

Wat vind je van de huidige muziekscène?
Spannend en vooral voor een paar bandjes en artiesten die ik al bij mij heb gehad in de studio! Zoals watchoutforthegiants, nu in de finale van Humo’s Rock Rally!

Wat is je lievelingsplaat?
Skeleton Tree van Nick Cave

Naar welke artiest kijk je op?
Eddie Vedder en nog zovelen !

Waar haal je je inspiratie voor je nummers?
Bij mijn eigen gevoelens , gedachten , mijmeringen , dromen, nieuws, enz …. Alles wat ik waard vind om er iets over te schrijven!

Met wie zou je acht uur in een lift mee willen zitten en wat zou je dan doen, Erik?
Ik kom de laatste tijd mensen tegen waarmee je praat en dan vliegen de uren voorbij , wel 1 van die mensen zou leuk zijn!

Het laatste woord is aan jou, Erik…
Luister eens naar mijn muziek , veel plezier, geluk en vooral voorzichtig zijn in je verdere leven! Thx grtzzzz

Facebook

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More