Home Belgisch THE NIGHTSTALKER – Deathbringer (Eigen Beheer)

THE NIGHTSTALKER – Deathbringer (Eigen Beheer)

by Nel Mertens

Stel je een obscure seventies / eighties horrorscene voor met een eigentijdse soundtrack, vol zevensnarige gitaren en je hebt iets of wat een idee van hoe The Nightstalker, het eenmans-project van Bram Van Cauter, klinkt. Het was zijn droom om een conceptplaat uit te brengen, waarin hij al zijn ideeën, zijn visie op muziek en zijn creativiteit op alle vlakken kon brengen. Op het masteren na (dat gebeurde door Vincenzo Salvia) deed hij alles zelf, van a tot z, en stak er zowel al zijn liefde als al zijn haat in. Qua genre is het als een gewaagde, filmische mix van EBM met sterke synthlijnen, maar evengoed metalgitaren en wellicht nog veel meer, wat The Nightstalker bijzonder eigenzinnig maakt.

Onheilspellend en theatraal met een dodelijke schreeuw opent de intro Something Wicked This Way Comes. Death Has Come to Town heeft een prachtige elektronische melodie, waarbij uitdagend snaarwerk en luidende klokken voor spanning zorgen.

De vocals klinken bij de nummers erg uiteenlopend. Elektronisch bewerkt, fluisterend, schreeuwend, vertellend…  Repulsive Compulsion vertelt een OCD-verhaal. Een sterk ritmisch nummer.
Een snikkende Alice? Zoute tranen zijn bijna tastbaar bij de start van het nummer. Alice in Chains brengt met riffs en drums  een fijne knipoog naar metal, hoewel ook  sterk elektronisch onderbouwd.

De duisternis achter het donker omzetten in muziek klinkt bijzonder geslaagd inBeyond Darkness. Een prachtig nummer dat je meesleurt in melancholie en zeer mooi eindigt met sterke toetsen. Grave Pleasures is het nummer dat Bram als zijn slow ‘n sexy one beschrijft. Saxofoon als leidraad en gekreun op de achtergrond maakt dit inderdaad gevoelig opwindend.

Knappe synths in Cursed starten rustig en klinken bijna hoopvol, waarna de zang een angstaanjagende inbreng heeft. Ook City of the Dead en The Gates of Hell bereiken datzelfde niveau van angst en onheil. Haunting The Night is een nummer dat opnieuw van schitterende gitaarlijnen voorzien is. Als knappe afsluiter is er Don’t Fall Asleep, een nummer dat rust lijkt te brengen. Lukt dit? Absoluut niet! De synthlijnen, het gefluister, … rust in een ijselijk luguber pakje met een strik errond.

Niet voor gevoelige oren die catchy deuntjes willen. Wat The Nightstalker brengt is een melacholische, dystopische koortsbui. Hevig, intens, een sterke indruk nalatend. Deathbringer is een heerlijk album geworden met een vernieuwend geluid!

Je kan het album nu al bestellen via pre-order. Het is te verkrijgen op knappe swirl vinyl en in limited edition op zwarte of gele cassette in atari-case. Verder is er ook heel wat knappe merch zoals t-shirts, buttons en tote bags.

Wil je The Nightstalker live aan het werk zien? Noteer dan 11 januari 2019 alvast in je agenda, want dan staat hij samen met Mortiis op de affiche in Magasin 4 in Brussel.

The Nightstalker gunt ons ook een blik achter de schermen in de making-of-movie van de vinyl-druk.

Bandcamp / Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More