Home Concerttip Grauzone treedt aan met 15 nieuwe namen en een nominatie IJzeren Podiumdier

Grauzone treedt aan met 15 nieuwe namen en een nominatie IJzeren Podiumdier

by Nel Mertens

Ieder jaar worden er door ‘De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals’ met titels en prijzen gegooid op het ‘IJzeren Podiumdier’. Dit jaar is ook Grauzone Festival genomineerd in de categorie ‘beste festival’, als plek waar muziek, kunst, film en literatuur elkaar ontmoeten en inspireren, geworteld in de underground.

En daar doen ze nog 15 nieuwe namen voor de 10de editie van het festival in Den Haag bovenop!

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari 2023 vindt de tiende jubileumeditie van Grauzone plaats in Den Haag. Het muzikale deel van het programmma werd aangevuld met 15 nieuwe bands, van techno tot postpunk.

Zo zal de legendarische Berlijnse techno-dj en -producer Ellen Allien een speciale set draaien. De Duitse artiest maakte diverse remixes voor artiesten die ook te zien zijn tijdens Grauzone, zoals darkwave act Lebanon Hanover en Rosa Anschutz. Met haar komst en die van dj Drankula (Fuckin Pop Queers) wordt het dj-programma flink uitgebouwd. Eén van de locaties, Poppodium Paard, wordt zaterdag  na middernacht omgebouwd tot een clubsetting om de dj’s volledig tot hun recht te laten komen.

De Amerikaanse synthpop-act Drab Majesty, keert terug naar Grauzone na een zeer succesvol optreden in 2018.  Lesley Woods, frontvrouw, gitariste en songwriter van de legendarische feministische postpunkers Au Pairs – die in 1982 op Pinkpop speelden – is na 40 (!) jaar terug in Nederland met een soloshow met klassiekers van Au Pairs en nieuw werk.

Psychedelische garage punkers Death Valley Girls uit LA mixen psych, goth, surf, en postpunk. De band kent sterke invloeden van Iggy & The Stooges (Iggy zit zelfs in een van hun video’s) en The Cramps en rond de periode van Grauzone komt hun nieuwe plaat Islands In The Sky uit.

De Spaanse postpunkers van Belgrado komen exclusief naar Grauzone met een kersverse plaat op zak, die de  grondvesten van Den Haag zal laten trillen. Meer postpunk met een vleugje shoegaze komt van het Zweedse Makthaverskan en doet denken aan een mix van Siouxsie and The Banshees en Cocteau Twins. Het ruigere gitaargeweld komt van het Australische Clamm.

Van Nederlandse bodem komt het duo POL, bestaande uit tweelingbroers die met analoge synths een mix laten horen in de stijl van Japan, Depeche Mode en Duran Duran. Het opzwepende Utrechtse trio Daisy Daisy neemt je mee op een postpunktrip van vuige gitaren en elektronische drums.

Ooit gedacht een mix te horen van traditionele sitarmuziek en Neue Deutsche Welle? Het Pakistaans-Duitse duo Ashraf Khan & Viktor Marek doen het met een zeer aanstekelijk resultaat.

De Londense celliste Jo Quail maakt gebruik van innovatieve loop technieken, effecten en zang. Quail treedt solo op maar speelt ook een aantal nummers mee met Emma Ruth Rundle. Het Turks-Berlijnse trio Kara Delik mixt Anatolische psychedelische 70’s rock met kraut en postpunk, resulterend in een spannend en vernieuwend geluid.

Het Duitse elektronische trio Rue Oberkampf schotelt een dansbaar, donker geluid voor met rave- en techno-invloeden en sterke vrouwelijke zang, die herinneren aan Franse synthpop acts uit de jaren 80.

Neu Romancer is een Berlijnse producer en dj die de synths verzorgd voor Alison Lewis, beter bekend als dj Zanias van Fleisch Records.

Grauzone Festival vindt plaats in het poppodium het Paard, Het Koorenhuis, The Grey Space In The Middle en het Paardcafé. Daarnaast komt er een uitgebreide GRAUKUNST tentoonstelling, performances, filmprogramma en seminaries die begin begin januari bekend worden gemaakt.

Grauzone heeft vanaf dag 1 duurzaamheid hoog in het vaandel (zoals uitsluitend vegan catering) en een 50/50 man-vrouw verhouding in het programma.

Tickets / Website  / Instagram / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More