Home Concerttip Grauzone Festival 2022 met Graufilm en Graukunst

Grauzone Festival 2022 met Graufilm en Graukunst

by Nel Mertens

Op 11 en 12 februari staat de negende editie van het fantastische Grauzone Festival op verschillende locaties in Den Haag op de agenda. Waarom fantastisch? Omdat de organisatie niet alleen muziek, maar ook film en kunst in de kijker zet!

Op het muzikale programma zien we namen als Viagra Boys, Amenra, Sqürl met Jim Jarmusch, DOOL, Luis Vasquez, Minuit Machine, Martial Canterel, Choir Boy, Phase Fatale, Night Beats, King Hannah, Bob Vylan, Reka, PVA, Wu-Lu, Soft Crash, Just Mustard, Ploho, Do Nothing, Reka, Regressive Left, Spill Gold, Well Yeah, CLAMM, Philipp Strobel, Nuha Ruby Ra, Rumours en Global Charming prijken.

Het hele weekend kan je ook de Graukunst tentoonstelling bezichtigen en ook het filmprogramma doet niet onder, want we krijgen de eerste film-traktaties al even toegelicht (ja, er volgen er nog!).

Onze Belgische Amenra blijft de grenzen tussen muziek en kunst verkennen en componeerde een soundtrack voor de Russische cultfilm The Mirror van de Russische filmmaker Andrei Tarkovsky, die ze live zullen spelen op Grauzone festival 2022.

Sisters with Transistors is het onvertelde verhaal van vrouwelijke pioniers in elektronische muziek met optredens van namen als Cosey Fanni Tutti, die ook op Grauzone in 2014 speelde. Verteld door avant-garde kunstenaar, componist en filmregisseur Laurie Anderson, verhaalt de film hoe moeilijk het voor vrouwen was om serieus genomen te worden als makers en als vertegenwoordigers van elektronische muziek, mogelijk gemaakt door technologie.

De Britse film Rebel Dykes volgt een hechte vriendengroep bestaande uit artiesten, muzikanten en activisten in de tijd na de verkiezing van Margaret Thatcher in het postpunk Londen midden jaren 80. Geregisseerd door Harri Shanahan en Sîan Williams, wordt Rebel Dykes verteld door een mix van animatie, archiefbeelden, foto’s en interviews met de mensen uit de scene van krakers, BDSM-nachtclubs, anti-Thatcher-demonstraties en protesten om het gebrek aan actie rond de aids-epidemie aan te vechten.

The Runner (Original Soundtrack) is zowel een kortfilm als een 8 track tellende soundtrack van het Amerikaanse darkwaveduo Boy Harsher. Ze produceerden en regisseerden de horrorfilm die de thema’s lust, verleiding en dwang beslaat. The Runner is het resultaat van enge verhalen die ze elkaar vertelden in hun busje om ’s nachts wakker te blijven tijdens het rijden door het ijzige Midwesten in de winter.

Exclusief voor Grauzone, stopt de Amerikaanse band Sqürl in Den Haag tijdens hun Europese tour. Het duo, bestaande uit regisseur / muzikant Jim Jarmusch en filmproducent Carter Logan, componeerde experimentele avant-gardemuziek om hulde te brengen aan de surrealistische filmmaker, fotograaf en schilder Man Ray. Sqürl presenteert zo vier van zijn films, waaronder L’Etoile De Mer (1928), Emak Bakia (1926), Retour A La Raison (1923) en Les Mysteres Du Chateau Du De (1929). Dit is ook erg speciaal voor Grauzone, omdat ook het het artwork van het festival is geïnspireerd op de sfeer en stijl van Man Ray.

Een dagticket voor het event kost €45 en voor een weekendticket tel je €80 neer. Bestellen kan via deze link.

Website / Facebook / Facebookevent

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More