Home Festival DOUR Festival (14/07/2018)

DOUR Festival (14/07/2018)

by Hans Vermeulen

Dour, het vreedzame dorpje in de omgeving van het Henegouwse Bergen, is aan een onstuitbare opmars bezig. Dit is terecht. Het festival duurt nu 5 dagen en de vertrouwde weiden en bossen ruimden plaats voor een grote open vlakte die de toenemende vraag naar tickets aankan.

Een absolute pluim voor de organisatie die er een kunststukje van heeft gemaakt. Prachtig overzicht over de site en een uitgekiend stelsel van bars, eettenten en sanitaire voorzieningen, met her en der leuke themabars en het obligate groot WK-scherm. De festivalbandjes zijn nu ook een digitale teller voor het aantal aanwezige bezoekers. Waar Dour voorheen niet alleen synoniem was voor charme en ontdekking, maar ook voor urinegeur en bedenkelijke geluidskwaliteit, zijn het comfort en de auditieve beleving van een heel hoog niveau. Wij keken op dag 4, zaterdag dus, toe of zich dit ook in sterke optredens vertaalde.

© Hans Vermeulen

La Caverne presenteerde al meteen een wake up call bij 31 graden die kan tellen, genaamd Onmens. Militante punk met een overdosis electronica zorgt voor een soort extreem korrelige chaotische dansexplosie waar erg enthousiast op gereageerd werd. Stilstaan is achteruit gaan dacht Sigfried Burroughs die de haartjes zomers kort heeft. De kracht van Onmens? Bij onmenselijke temperaturen een versnelling hoger schakelen en iedereen meesleuren in een zot overstuurde electrosoep.

© Hans Vermeulen

Het meest aanschouwde en luidst onthaalde optreden speelde zich af in de open vlakte naast de Special Beers Corner. Jawel, dat van Eden Hazard en zijn begeleidingsband De Red Devils. Stomende zomerse akkoorden en een onnavolgbare ritmesectie.  Naar ruwe schatting 80% van de aanwezigen stond voor het groot scherm de nationale voetbaltrots aan te moedigen en daar werden 12 andere optredens het genadeloze slachtoffer van.  Zo leed de opkomst in de Caverne er ook onder voor de triomfantelijke doortocht van Thot. Grégoire Fray en co injecteerden hun industrial postrockbrouwsel in een jammerlijk halflege tent en compenseerden dat met sturm und drang en een soms te overrompele