Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Het is deze week de laatste Luminous Belge van 2021. Niet getreurd meneer Jambon ook in 2022 zullen we u en de mensheid elke week voorzien van spannende en nieuwe releases in onze lijst. Dat hebben we vooral te danken aan alle artiesten die week op week het beste van zichzelf geven. Artiesten van dienst deze week zijn Modder, G.U.S.T., De Twins, Elisa De Pauw en Je m’en Sex Please. Music Is The Answer!

Eind 2020 bracht Modder hun eerste digitale 12” release Mudslinger op Bandcamp uit. Dit intense, instrumentale slugdenummer wekte onmiddellijk onze aandacht. De Gentse band was op dat ogenblik nog een duo met duivel doet het al Mathieu Mathlovsky op gitaar en synths en Gregory Simons (Barst, Vonnis) aan de drums. Modder komt net voordat de jaarlijstjes gepubliceerd worden met een volwaardig debuut op de proppen.

Het duo kreeg op Modder versterking van Maxime Rouquart (ook actief bij Barst en Vonnis) als tweede gitarist, bassist Maurice van der Es en Simon Felix die de synthesizers en samples hanteert. Modder serveert een heerlijk riff-feestje waar je onmiddellijk in meegesleurd wordt. Een groovy pallet aan ronkende gitaren en bedwelmende baslijnen wordt geduldig in elkaar geweven. Het valt op dat de rustigere ogenblikken en ingetogen fragmenten die verwerkt worden in de slugdy postmetal stijl van de Gentenaars een extra smaakvolle dimensie meegeven.

De Genkse rappers AB & Rodi aka Berdan en Rodi Aydemir, brachten onlangs hun eerste single Double Vision uit via Goeie Jongens. Nu pakt het duo uit met opvolger Fastlife

De broers ondergingen ook een naamsverandering en brengen vanaf nu muziek uit als De Twins. Een toepasselijke naam want ze zijn naar eigen zeggen de eerste Belgische tweeling die samen hiphoptracks maakt.

De track Fastlife gaat over het snelle leven, zoals de titel zegt. Maar ook een beetje over het snelle auto’s, want dat geeft De Twins ook een beetje vrijheid. Het nummer heeft een heerlijke flow die zeker ook een breder publiek zal aanspreken.

We kennen haar als frontdame van het Gentse indie viertal Sonderwålt, maar voor De Warmste Week maakt Elisa De Pauw een indiepop solo-zijsprongetje, om het belang van mentale gezondheid in de verf te zetten.

Aangezien samen repeteren de laatste periode niet zo vaak meer aan de orde was, gebruikte Elisa die tijd om op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken. Zo zet ze op haar eentje, met behulp van drumcomputer en loopstation, een nieuwe sound neer. Met een zacht stemtimbre en het gitaargebaseerde arrangement, wijkt die niet zo veel af van wat ze met Sonderwålt doet, hoewel haar debuutsingle Nobody Is Happy All The Time (We’re Doing Alright) meer poppy klinkt. De gitaar- en synthgeluiden klinken optimistisch en wikkelen het zware thema van de track in een warme cocon.

G.U.S.T. is zo’n groep die punten verdient voor vurigheid en intensiteit. Deze drie jongen spelen alsof hun leven ervan afhangt. Beluister Hey, I Wanna Know Your Name, hun debuutsingle en de opener van hun eerste ep, en je weet onmiddellijk wat we bedoelen. Scheurende snaren en dreunende drums grijpen meteen je aandacht. Intussen hijgt zanger Guus Van den Heuvel “Hey, I wanna walk you home / Show you that you’re not alone”, eerst vriendelijk en behulpzaam, tot zijn toon onbehaaglijk en ‘stalkerig’ wordt.

“Why don’t you love me????” Helena zelf antwoordt niet, maar de vraag schreeuwt voor zich uit in deze live-opname van de track van de Gentse band Je m’en Sex Please.

Het nummer verscheen op het debuutalbum Rocket Science en krijgen we nu in een live-versie te horen die opgenomen werd in de Gentse Robot Studios. Rauw en stomend klinkt de brutale rock-’n-roll-sound die Jochem (zang en gitaar), Nico (gitaar), Lou (drums) en Tammas (bas) met een extra portie vuiligheid neerzetten.

Roffelend strak drumwerk, psychedelische gitaarriffs, een heerlijk verzwarende baslijn en intense vocalen die het uitschreeuwen, uitkreunen. De vraag is nochtans eenvoudig, Helena… En hun geluid wordt steeds sterker en sterker. Ze zijn niet langer te negeren, deze sonische kreten van Je m’en Sex Please.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More