Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Sterk toetsenwerk, een monotone grauwe baslijn, een portie indierock, donderende klinkende olievaten, meeslepende soul en koele 80’s electro. Deze week allemaal te horen in onze Luminous Belge-playlist. Artiesten zijn De Delvers, Dvkes, Joel Vandroogenbroeck, Kris Dane en Parkaparaplu.

Het knaagde hard de voorbije periode om de zwetende lijven op de dansvloer te moeten missen. ‘Een hart in neonlicht. Een zaal vol zwarte jassen. We dansen in de mist, nieuwe golven, diepe bassen.’ Met hun nieuwe single Hart In Neonlicht brengt het Nederlandstalige nachtorkest De Delvers een ode aan de duistere dans.

Hart In Neonlicht is de eerste single die ze laten horen van hun tweede album dat in 2022 verschijnt. Een reanimatie voor de muzikale harten der ‘zwartzakken’! Sterk toetsenwerk, geflankeerd door de monotoon grauwe baslijn en een postpunkintermezzo om in te kaderen. De Delvers eigenen zich steeds meer intensiteit en eigen identiteit toe.

Maar liefst vijf jaar na hun bejubelde debuut Push Through verschijnt volgende maand eindelijk de tweede Dvkes-plaat die de titel Echoplasm zal dragen. De nieuwe plaat werd door het trio ingeblikt met producer Micha Volders en die haalde de band uit hun comfortzone. De singles (Vision & ReshapeDone With Mercy en Undercover) die we kregen als voorproefjes van de nieuwe plaat maken een ronduit verpletterende indruk.

Dat geldt ook voor single nummer vier Risk Of Rain. De intro zou van de hand van Giorgio Moroder kunnen zijn maar als de gitaren invallen, moeten we totaal niet meer denken aan de Italiaanse-discokoning. We krijgen een aanstekelijke indierock track die je meesleurt naar de dansvloer.

Zoals eerder al werd aangekondigd, verschijnt op 12 november een nieuwe compilatie van Joel Vandroogenbroeck, waarvan nu de tweede single Oil Tankers is uitgekomen.

Een van de kortere tracks op album, doet de naam eer aan de instrumentatie van het nummer. De rommelende, bijna donderend klinkende olievaten op de achtergrond zijn een perfecte begeleiding voor de dromerige synths die er overheen worden gelegd. Combineer dat ook nog eens met de door reverb doorspekte vocals, en je krijgt een dromerig nummer, dat – hoewel het ondertussen al 40 jaar oud is – vandaag de dag perfect onder moderne synthwave kan vallen, wat nog maar eens de tijdloosheid van Vandroogenbroeck aantoont.

Singer-songwriter Kris Dane betovert al bijna twee decennia lang het muzikale landschap met zijn eigenzinnige en unieke composities. Hij creëert een muzikaal universum met zijn aardse, kalmerende stem en laidback gitaarspel. Met zijn songs wil hij welsprekende poëzie brengen, niet alleen via de teksten maar ook via zijn melodieën, die een gevoel van innovatieve nostalgie oproepen, soulvol en meeslepend. Onlangs werkte Dane mee aan het album van het Brusselse muzikanten collectief The Individual Friends. Nu heeft hij ook zelf een nieuwe plaat.

Op het album staan negen prachtige composities die ons soms doen denken aan de doorleefde songs van Chris Whitley en Daniel Lanois. Af en toe horen we wat roots- en bluesinvloeden maar Kris Dane heeft zijn eigen stijl. Levitate is een prachtplaat die aanvoelt als een warm deken.

Parkaparaplu is een coronasamenwerking tussen Gert Vanbever (Red Scarf, Rudy Trouvé) en Emma Rotsaert (De Kort). Afgelopen zomer verscheen hun debuutalbum Dood Van Een Tuinkabouter waarop ze vooral elektronische songs brengen met absurde Nederlandstalige teksten. Denk aan een combinatie van Arbeid Adelt, Aroma Di Amore en Kenji Minogue.

Marie Danst is de derde single uit het debuut en gaat over wat je niet kan zien en niemand mag weten, sociale misvorming, gestoorde karakters, zieke liefde en donkere idee-fixen. Het duo heeft de donkere tekst op koele 80’s electro gezet waar af en toe warme klanken wat tegengas proberen te geven.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More