Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Wat hebben muzikale golven, klanktapijten, een warm dekentje en magie met elkaar gemeen? Niks maar het komt allemaal aan bod in onze wekelijkse Luminous Belge met volgende artiesten Belated Promise Ring, Polar Dwarfs, Ben Bertrand, Icto en Lector..

In 2009 brachten Anton Fannes (Pilod), Bart Catoor, Matt Swanton (Teenstreet) en Christophe Vandewoude (Isbells) hun naamloze debuutplaat uit, maar liefst 10 jaar later verscheen het vervolg, de fantastische Black Bible ep. Gelukkig moesten we geen 10 jaar wachten op nieuw werk! Het Leuvense viertal stelt een nieuwe ep voor waarop ze hun voorliefde voor uitgekiende sounds, vintage instrumenten en Beatle-eske driestemmigheid etaleren.

Met Childhood breidde het viertal een zalig warm dekentje dat de koude herfstdagen volledig doet vergeten. Dankzij de lockdowns krijgen we dit jaar veel nieuwe muziek die in die donkere tijden gemaakt is. Paper Wives van Belated Promise Ring is waarschijnlijk één van de mooiste platen die tijdens die periode opgenomen werd.

Wat de funk heeft Stéphane Galland nu weer in de aanbieding voor ons? Even dachten we dat we een album van The Gallands in onze brievenbus vonden maar niet dus. Want naast zijn werk met Aka Moon en Ibrahim Maalouf ging Stéphane de laatste maanden ook regelmatig de hort op met zoon Elvin, vandaar de verwarring.

Deze keer is het echter Adriaan Van de Velde (aka Pomrad) die zich op het piano krukje hijst naast één van de beste jazz drummers die ons land rijk is. We krijgen zeven erg funky instrumentale nummers van Polar Dwars, gebouwd rond de ritmische magie van Stéphane Galland aangevuld met het betere electro-toetsenwerk van Adriaan Van de Velde. Jazzy, funky en af en toe zelfs met een kleine injectie spacey-reggae (Near Birth Experience). Ja, ook voor ons was dat iets nieuws!

Muzikale golven die je emotioneel overspoelen zonder dat je er dreigt in te verdrinken. Zo kan je de muziek op het nieuwe album van Ben Bertrand, Dokkaebi, het beste omschrijven.

Kleurrijke klanktapijten met subtiele visuele accenten kleuren je zicht terwijl je met gesloten ogen naar dit album luistert. Even ben je weg van de wereld, ondergedompeld in een warm bad dat zich veilig om je heen nestelt.

Sinds haar deelname aan De Nieuwe Lichting van Studio Brussel in 2019 schoot Icto’s muzikale carrière de hoogte in, en belandden haar singles Inbound en Poison gemakkelijk in de Ultratop. Dit jaar is het heel stil geweest rond Icto omdat ze volop bezig is geweest met het maken van nieuw materiaal.

PPYB is de meest rauwe song die Icto ooit aflevert. De track is vrij donker wat perfect aanleunt bij het thema van de tekst. In haar zoektocht naar een eigen geluid komt ze met deze song heel straf uit de hoek.

Het Oudenaardse rocktrio Lector. maakt sinds 2019 krachtige powerrock. Gitaarsongs met stuwende bassen en opzwepende drums

Een triggerende, soms snijdende, gitaarsound en stevige riffs, een knappe easy listening baslijn, bonzende drums en de ninetiessound in Bart Smets stem zorgen alweer voor een sterke track Heart, die we graag live komen meebrullen. De perfecte samenzang in het refrein geeft de track net dat tikkeltje extra. Poeier in dat leven van Lector. en liefde met pit! Een opwindende track die we maar al te graag snel willen meebrullen op een live-optreden.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More