Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een groovy shot in de roos, een warme dromerige song met bredere arrangementen, een hypnotiserende combinatie van rock en 90’s triphop, subtiliteit en een zondagochtend waar het gras groeit en de koffiemachine niet ver af is.

Deze week allemaal te beluisteren in onze Luminous Belge met onder andere Chackie Jam, Morad Stars, Soror, Noa Lee en Elephant ft. Meskerem Mees.

Vorig jaar trok Chackie Jam naar de Antwerpse Blikfabriek om hun debuurplaat live op te nemen. Het zestal kreeg daarbij versterking van zeven muzikanten waaronder een driekoppige blazerssectie, een drummer en twee percussionisten. Singles It Doesn’t Matter en Emmène Moiklonken vrij indrukwekkend. Waar het synthpopcollectief voorheen nogal clean uit de hoek kwam, klinkt alles op deze twee tracks een stuk warmer en aanstekelijker.

Voor het album is het nog wachten tot na de zomer, hoog tijd voor een nieuwe single dus. Full Access is weer een groovy schot in de roos. Op deze zalige, dansbare single zijn geen blazers te horen, de gedreven percussie speelt een grote rol en eindigt in een latin sfeertje.

Spijtig dat we nog zo lang op die nieuwe plaat moeten wachten. Want dit Chackie Jam XL-geluid is perfect voor de warme zwoele zomerse dagen.

Samuel Coomans is geboren in Lommel maar werd in 1973 geadopteerd waardoor hij moest verhuizen naar het Hagelandse dorp Molenstede. Tijdens de schoolvakanties lieten zijn adoptieouders een kindje uit Frankrijk overkomen. Dat kindje was Morad. Hij kwam uit een kansarm Algerijns gezin dat woonde in de weinig aantrekkelijke “banlieues” van Parijs. Samuel beschouwde Morad van zijn 6de tot 12de als zijn broertje. Na hun kindertijd verloren ze elkaar uit het oog totdat de twee in 2022 terug in contact kwamen via Facebook. Morad al lange tijd bezig te zijn met muziek, als componist en muzikant.

Samuel werkt sinds zijn 14de voor de radio en werd geraakt door de songs die Morad had geschreven, maar ook door de armoedige situatie waarin zijn “verloren broer” leeft in Rijsel. Hij besloot hier iets aan te doen. Hij richtte met zijn echtgenoot Tim een muziekuitgeverij op om Morads muziek professioneel uit te brengen.

Samuel besloot om een van Morads nummers professioneel op te nemen, het werd Metamorphosis II. Via zijn neef David vroeg hij de leden van The Me In You (waarvan ook enkele leden uit Molenstede komen) om Morad te begeleiden. Het gezelschap kreeg ook nog versterking van Rudy Trouvé die het nummer nog wat extra cachet moest geven. Ze trokken naar opnamestudio 195 van Patrick Delabie (zanger van Scoundrels), die ook de productie voor zijn rekening nam.

Het resultaat is een warme, dromerige song met brede arrangementen die wat doet denken aan Elliott Smith en Badly Drawn Boy. Van bij het begin pakt het nummer ons en laat het pas los bij de eindnoot. Wij hopen dat dit niet het enige nummer is dat Morad Stars heeft ingeblikt en dat we nog veel van deze knappe composities te horen zullen krijgen.

In 2020 debuteerde Soror met de hun naamloze debuutep waarop Sophie Chiaramonte, Alice Ably, Théo Lanau en Thibaut Lambrechts een unieke, melancholische sound brengen die een combinatie is van rock en 90’s triphop. In september mogen we de debuutplaat verwachten van het viertal. Ze stellen ze op 2 september voor in het Brusselse Forest Sounds en op 21 september in de Botanique.

Bohemian Paradise is de eerste single uit het nieuwe album. het is een hypnotiserend broeierige song met een donkere, smachtende sfeer. De monotone, groovy baslijn legt de basis voor het nummer terwijl de andere muzikanten het geheel subtiel aanvullen. Chiaramonte zingt het nummer met veel passie in.

Met deze single lost de Brusselse band alvast een knap voorproefje van het album.

Sinds 2018 maakt Nina Kortekaas met Noa Lee boeiende en unieke composities, daarnaast ze is ook een veelgevraagd (gast)muzikante (The Radar Station, Portland, Maru Maru…) waardoor haar persoonlijke werk soms wat op de achtergrond komt. Dat gaat binnenkort veranderen want op 23 oktober verschijnt Noa Lee’s debuutalbum Airship waarop Kortekaas wordt bijgestaan door Boris Van Overschee (Delvis, Maru Maru) op bas, Sebastian Leye(Portland, Slow Pilot, Maru Maru…) op gitaar en Robbe Broeckx (Blue Rosa, Kristiaan Deruytter) op drums.

Elephant is de derde single uit dat album en is een prachtig ingetogen pareltje. Subtiliteit is het sleutelwoord, het nummer is enkel gebouwd op soundscapes en een tokkelende gitaar terwijl Nina de sterren van de hemel zingt. Haar prachtige stem staat centraal en verdient alle aandacht.

Noa Lee levert met Elephant een prachtig, dromerig nummer af dat heel diep onder de huid kruipt.

De nieuwe single van de Nederlandse indie parel Elephant is een laid back liedje over de eerste uren van de dag. “Nothing compares to being with you in the morning light”. In de tweede strofe valt Meskerem Mees in met haar gekende fragiele zangstijl. Het gras groeit en de koffiemachine is niet ver af. Titel niet gestolen: een zondagochtend nummer tot hier.

Tot halfweg de lead gitaar bijna anderhalve minuut Wilco’s Nels Cline in Impossible Germanywil evenaren. Goed gespeeld, maar wat komt het in de song doen? “And I find it quite difficult to get it together”.

Meskerem Mees moet Elephant mee over de landsgrens helpen. Zij is zelf tegenwoordig zingend èn dansend te zien in de dansvoorstelling van Rosas’ Exit Above waar ook Jean-Marie Aerts mee aan de muziek werkt. Een veelzijdige vrouw!

Elephant is de volgende maanden zowat overal in Nederland te zien, op 5 augustus ook op het Absolutely Free Festival in Genk.  Op 28 september komen ze in de Trix hun nieuwe album voorstellen dat verschijnt op 15 september, opvolger van het in Nederland goed ontvangen Big Thing van 2022.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More