Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een elektrorocksound met powerdrums, een vleugje dualiteit, vintage Daan, een heerlijk aanstekelijke poptrack met pakkende melodieën en een muzikale reis door de tijd, langs bergen en woeste landschappen.

Wat verlangt een mens nog meer op een woensdag? Onze Luminous Belge natuurlijk! Artiesten van dienst zijn Knalhart, BARRU, Daan, OPROER en Shikata Ga Nai.

© Pieter Walcarius

Een hele mond vol, met een genre als elektrometalsynthpunk. Maar vooral een Knalhart vol! Met hun nieuwe single als Must Be Beautiful presenteren Jeroen De Vriese (bas, elektronica, gitaar, zang), Ineke Van den Zegel (elektronica, keytar, stem), Gunter Van Den Bogerd (drums) en Marc Ickx (elektronica, percussie, stem) misschien een ietwat misleidende titel, want het gaat over het beëindigen van een lange strijd tegen een slepende ziekte. Eindelijk rust vinden en langzaam wegglijden… Of dat mooi is, kan geen van ons beschrijven, maar dat we er alles moeten aan doen om dat wegglijden zo mooi mogelijk te maken, kan troost brengen.

Het nummer is geschreven nadat een meisje dat Jeroen kende, na een lange strijd tegen kanker deze beslissing nam. Het stond jaren geleden al op een eerste demo die toen in beperkte oplage op cassette verscheen.  

“De lead vocal in de refreinen is deze keer voor Ineke. Met drie leadzangers is het nu bij KNALHART zoeken naar de goeie balans van de stemmen”, laat de band weten. Wij kunnen alvast bevestigen dat dit bij deze gelukt is. “De stem van Marc Ickx, die pas later bij de band kwam, is perfect voor de lage zangpartijen.”

Het nummer werd opnieuw gemixt en gemastered door Martin Furia, die ook nog wat spacey gitaarpartijen inspeelde. “De visuals op het nummer zijn wat ik me inbeeld als de laatste beelden die je ziet voordat je weg fade in de eeuwigheid…”, vertelt De Vriese.

Wanneer je het nummer een eerste keer beluistert en de woorden nog niet laat binnenkomen, komt de electrorocksound stevig binnen, met de powerdrums voorop. De tekst, samenzang, het knap opgebouwde arrangement zorgen ervoor dat de verborgen emoties mooi tot hun recht komen in een toch krachtig en energieke track!

Na jaren als zingende drummer te spelen in de band Humble Flirt en na enkele bescheiden successen zoals het bereiken van de finale van Humo’s Rock Rally; vond Bart Van Leuven een nieuwe uitlaatklep in het zelf schrijven van muziek voor zijn soloproject BARRU.

Vertrekkend vanuit enkele akkoorden op gitaar creëert BARRU persoonlijke nummers met een vleugje dualiteit waarin de zanglijn primeert. 

Van Leuven schreef Change na een relatiebreuk toen hij de stilte opzocht in de Ardennen. Omringd door de prachtige natuurlijke omgeving, de rust en sereniteit vond hij de innerlijke kracht om los te laten wat voorbij was en zich te richten op een nieuw begin. 

Change is het laatste nummer van de aankomende ep I’m (Not) The One. Het nummer waarin BARRU tot de conclusie komt dat hij eindelijk gaat veranderen, het verleden achter zich laat en beseft waar hij vandaan komt en waar hij naartoe wil.

Vanaf de eerste tonen klinkt 16 Men als vintage Daan. Je weet wel: beginnen met een koor dat het refreintje zingt, weirde elektronische geluidjes, de diepe stem die invalt zoals Daan dat alleen kan.

Zonder twijfel wordt dit een (festival)hit. Voor zijn tekst kijkt de superster eens goed in de spiegel, en stelt in alle bescheidenheid vast dat er zestien mannen nodig zijn om hem te vervangen op het amoureuze vlak.

De bijhorende dansclip is knap gefilmd en gemonteerd.

In november vorig jaar bracht OPROER de single If You Change Your Mind uit, die al snel werd opgepikt. Het nummer trok de aandacht van de drummer van Blur en leidde uiteindelijk tot twee uitverkochte shows in de VierNulVier. Nu krijgen we de tweede single Money uit het aankomende album.

OPROER is een vijfkoppige band die zich onderscheidt door hun unieke en eigenzinnige nummers waarin ze experimenteren met verschillende stijlen. Hun muziek varieert van duister tot dansbaar, van extatisch tot herkenbaar. Sinds 2018 volgen we deze jonge wolven op hun muzikale reis naar de top en hun zorgvuldig gecreëerde stijl blijft ons boeien.

Het nieuwste nummer Money ligt in dezelfde lijn als de vorige single If You Change Your Mind. Het is een heerlijk aanstekelijke poptrack met pakkende melodieën die je meteen in het ritme meenemen.

Hun debuutalbum We’re All Late Tonight, zal later dit jaar verschijnen en de band zal het album kort daarna presenteren in de AB Box.

De vijf excentrieke bandleden van Shikata Ga Nai zijn al sinds hun middelbare schooltijd vrienden. Ondanks het feit dat ze op verschillende conservatoria studeerden, ver van elkaar verwijderd (Gent, Hasselt en Rotterdam), bleven ze goede vrienden. Binnenkort verschijnt het debuutalbum van het jazz-fusion kwintet, maar eerst laten ze de gloednieuwe single Shamata op ons los.

Shikata Ga Nai bestaat uit vijf getalenteerde muzikanten: Rutger Mathys op mondharmonica, Elias D’hooge op toetsen, Tibo Polleunis op drums, Iskander Moens op bas en Achilles De Raedt op gitaar.

Shamata is een spirituele, muzikale reis door de tijd, langs bergen en woeste landschappen. De muziek is een unieke mix van energieke fusion riffs, jazz en ritmes waarbij je niet stil kan blijven zitten. Het is een krachtige en inspirerende combinatie die je meeneemt op een avontuurlijke reis vol afwisseling en verrassingen.

Laat je meeslepen door opzwepende ritmes op Shamata. Wedden dat je niet in staat zult zijn om onbewogen te blijven bij de muziek van Shikata Ga Nai?

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More