Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Terug gekatapulteerd worden naar de seventies, een eigenzinnige elektropopsong, een triphop/dreampop vibe, warme weidse arrangementen en een band die klinkt als geen ander.

Spannend en eclectisch ook deze week in onze Luminous Belge! Artiesten van dienst zijn Isolde Lasoen, Aili, Elias, Antler en St-Katharina. Knallen maar!

© Pieter Walcarius

Op 8 maart 2023 verschijnt het album Oh Dear van Isolde Lasoen waarin de songschrijfster, drumster en zangeres een hele nieuwe muzikale weg inslaat. Daarom brengt ze nu ook muziek uit onder haar volledige naam en niet meer als Isolde of Isolde et Les Bens. Uit het album kregen we al de elektropopsingle Ghosting en het 70’s pop getinte Douce Mélancolie. Nu is er nog een derde teaser en die gaat weer een volledige andere richting uit.

Bed & Breakfast is een instrumentale track die enorm ruikt naar Turks Fruit van Toots Thielemans met een flinke scheut Henry Mancini. We worden terug gekatapulteerd naar de seventies toen het nog normaal was om met een flinke dosis strijkers te werken. Ook doet het nummer ons denken aan de filmmuziek uit diezelfde periode.

Het is echt wel smullen van deze nieuwe track, ze is absoluut niet vernieuwend maar wel heel straffe retro. Na het beluisteren van al die nieuwe singles van Isolde Lasoen vragen we ons af hoe die nieuwe plaat gaat klinken, want die kan nu echt wel alle kanten op gaan.

Al vanaf hun eerste single Dansu in 2021, werft het Belgisch-Japanse duo Aili de aandacht door hun aanstekelijk dansbare, doch eigenzinnige elektropopsongs.

Ook hun nieuwe single Make Me Rich weet onze heupen te prikkelen door zijn eenvoudige synth-beats.  

Ze gebruiken onder meer Japanse samples uit jaren ‘20 en stellen zich de ludieke vraag die menig beginnende muzikant zich stelt: “What would you do if you were rich?” Het antwoord is zeker zo grappig: “Ride a horse, ride a dolphin and ride a tiger. Anyone who wants to help us realise this, you can find our bank account number on the song’s bridge.”

De Japanse teksten van Aili Maruyama geven een haast kinderlijke naïviteit aan de songs maar blijken een originele meerwaarde voor het geheel.

We zijn benieuwd of ze in 2023 genoeg geld weten te verzamelen om hun eerste album uit te brengen.

Elias Devoldere is een man die alle grenzen van de muziek verkent. Hij is bekent als drummer van Nordmann, Hypochristmutreefuzz, John Ghost en SUWI en daarnaast schrijft hij muziek voor theater en dansvoorstellingen. Onder de naam Elias brengt hij zijn solowerk uit waarvan in 2021 de debuut ep Kaiku verscheen.

In maart 2023 verschijnt het debuutalbum van Elias Bloomed > Exploded  waarop hij zelf het grootste deel van de instrumenten voor zijn rekening nam. Verder maakte hij een allstar band met leden van Sophia, SUWI en Nordmann die de songs verder mochten inkleuren. De mix van het album lag in de handen van Bruno Ellingham die eerder werkte met grote namen zoals PortisheadMassive Attack en Spiritualized.

Explode/Boalis is het eerste nummer dat tot stand kwam en is met haar klankenpalet en ritmiek de blauwdruk van Elias’ eerste langspeler. Met een mysterieuze donkere groove en spaarzame woorden probeert Elias de tijdsgeest te vatten. Alles herhaalt zich. Op het meest cruciale moment in de geschiedenis van de mensheid staan we op het punt dezelfde fouten te maken.

Het is een vrij indrukwekkende compositie waarin Devoldere tovert met een heel breed klankenpalet en verschillende sferen. Bij de intro krijgen we het gevoel dat het een song wordt die aanleunt bij een experimentele Radiohead-track en Blackstar van David Bowie. Het voelt creepy en meeslepend; dan komt het refrein dat alles opentrekt en krijgt het nummer meer een triphop/dreampop vibe. Maar Elias houdt het daar niet bij, tijdens de breaks worden we meegesleurd in een boeiende groove waar we redelijk verslaafd aan geworden zijn.

Elias sluit met dit voorproefje 2022 alvast magistraal af.

Naast The Antler King is er nu ook Antler, een vijfkoppige indie/alternative band uit het Gentse. Via hun muziek ontsnappen ze aan de drukte van het alledaagse leven en vormen ze samen één uniek geheel. De band heeft een poppy sound met invloeden van surf en indie, maar aangezien elk lid zijn eigen muzieksmaak heeft, is Antler een samensmelting van diverse invloeden.

Wandering is hun derde single en die is gebouwd op mooie, warme, weidse arrangementen. Het nummer opent met een vrij lange, melancholische intro. Daarna plooit het mooi open dankzij de heldere stem van Daan Vandeplassche. Het is echt wel een indrukwekkende compositie dat deze kerels bij elkaar schreven.

St-Katharina uit Halle bij Brussel nam hun eerste volwaardige langspeler thuis op en begint met “iets mooi” bijgestaan door de kids Yoko en Ilya JacobsStart Something New. Hier hebben we na een aantal veelbelovende singles en lp’s naar uitgekeken!

Deze band klinkt als geen ander en is volgens ons door veel te weinig mensen gekend. Leen ze verdiend even jouw luisterende oor bij een kop warme thee (met bruine rum) potjandorie!

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More