Home Belgisch COZIN

COZIN

by Didier Becu

Cozin is een Gentse indiefolkband. De drie dames zijn via crowdfunding aan het zoeken naar de nodige centen, de songs hebben ze al en hier zijn de woorden van Dorien…

Ik zou zeggen, zeg ons wie en wat Cozin is?
Dorien: Wij zijn een indiefolk band uit Gent met een herkenbare akoestische sound, catchy melodieën en meerstemmige vocals. We brengen dromerige songs, zwevend tussen melancholie en verlangen, en soms een vleugje maatschappijkritiek. Ondertussen hebben we een aantal wedstrijden gewonnen, of we behaalden  een finaleplaats. Zo hebben we al gespeeld op Dranouter Festival, De Paulusfeesten, De Brielpoort, UrGent.FM/Democrazy, CC De Meet en vele anderen. Ik heb eerst een tijdje op mezelf dingen uitgeprobeerd en met verschillende mensen samengespeeld, maar het concept van COZIN zoals het nu is, is zich begin 2014 beginnen vormen toen ik met Muriel een sterke muzikale klik voelde. Er ontbrak echter nog iets, een viool of zo. Via via kwam Anne in mei 2015 bij ons terecht. Samenspelen met haar voelde meteen juist aan en toen kwam alles een in een stroomversnelling. We hebben dat jaar veel gespeeld en dan in augustus 2016 besloten om onze naam te veranderen van Hugo’s Cousin naar COZIN. Een nieuwe naam en een frisse start voor ons debuutalbum.

Ik heb begrepen, Dorien, dat jij de centrale rol speelt in Cozin. Worden Anne en Muriel betrokken in het componeren van de songs.
Dorien: Ik maak thuis de melodie, de teksten, de akkoorden en de piano of gitaarbegeleiding. Ik heb meestal ook wel in mijn hoofd hoe de vocals van Anne en Muriel moeten klinken en wat de bas en viool kunnen doen. Op de repetities zoeken we dan samen alles tot in detail uit en komen Anne en Muriel ook met nieuwe ideeën af. We vertrekken sowieso wel steeds vanuit de zang.

Jullie hebben indruk gemaakt op festivals als Dranouter en Leffingeleuren. Dat zijn niet bepaald kleine festivals, hoe zijn jullie daar als kleine band beland?
Dorien: Dat zijn speelkansen die we gewonnen hebben via vi.be voor de buskerpodia. Leffingeleuren deed ik solo, want de soundcheck was bijzonder kort. Dranouter deden we wel met ons drie, in de blakende zon voor een meelevend publiek, het was een zeer fijne ervaring en we hebben toen ook genoten van een superfijne festivaldag!

Nu is de tijd rijp voor het opnemen van jullie plaat, maar jullie willen daar iets speciaal over kwijt, niet?
Dorien: Een plaat opnemen is iets waar ik al jaren van droom en eindelijk is het zover! Je krijgt maar één kans voor je debuutalbum, dus ik wil ook echt dat het goed wordt. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Alles tezamen heb je al gauw 10.000 euro nodig. We hebben wel wat geld opzij kunnen zetten met optredens, maar dat is nog niet voldoende. Daarom hebben we een crowdfundingcampagne opgezet om het volledige bedrag bij elkaar te krijgen.

Hoe verloopt die campagne?
Dorien: Tot nu toe bijzonder goed eigenlijk. We hebben al 80% van het bedrag opgehaald in iets meer dan de helft van de tijd. Uiteraard hebben fans, vrienden en familie ons gesteund, maar er is ook al hulp uit onverwachte hoeken gekomen. Zo heeft bijvoorbeeld iemand ons geboekt voor een huiskamerconcert in Parijs die ons via KissKissBankBank (het crowdfundingplatform) ontdekt heeft. Maar we kunnen pas victorie