“Laat je meevoeren op de duistere reis door de onderwereld van een gekwelde ziel. Een odyssee naar het licht en de eeuwige strijd binnenin. Of het nu donker of licht is … De feniks stijgt nogmaals op.”
Die feniks is de Gentse Ides Buysse, die zijn debuutep losliet op de wereld. En dat doet hij meteen ondersteund met een eerste contract bij het Canadese label Beige Records. Met drie tracks op The Ice-bound Queen licht hij een tipje van het duister gesluierde verhaal dat zich in de wereld van The Shadow Project afspeelt.
“De tracks gaan over een jonge vrouw die onbemind is en wordt behandeld als een outcast. Een reeks gebeurtenissen leidt haar tot wanhoop en ze besluit zich van het leven te beroven. Ze speelt nog een laatste keer op haar viool voordat ze haar polsen doorsnijdt. In haar laatste adem wordt ze bezocht door een godin uit een andere wereld en ze stelt de jonge vrouw voor een keuze: in de eeuwige slaap van de dood glippen of met haar meegaan naar de andere wereld, waar ze koningin zal zijn, vrij van angst, vrij van pijn en gevreesd door iedereen. De jonge vrouw accepteert gretig en haar bloed bevriest onmiddellijk. Haar hartslag stopt en ze ademt haar laatste aardse adem uit. Wanneer ze haar ogen opent, zit ze verstijft door de vorst, op een ijzige troon die uitkijkt op een bevroren meer, mistige bergen en een besneeuwd bos. Op enkele dieren na, is hier geen leven. Ze beseft plotseling dat dit een vervloekt geschenk was en heerst als koningin over een dood land”, licht Buysse toe.
En die laatste vioolstreken, krijgen we te horen in A Beautiful Death. Wervelend rond synthlijnen als vrouwelijk gezang, die strak rond de ritmische beats verweven zitten. Elektronisch aangestuurde neoklassieke elementen kenmerken dit gothic sprookje. De violiste ebt weg… in marcherende edm-ritmes en sombere soundscapes.
Retrodeuntjes die uit muziekdoosjes, draaiorgeltjes of paardenmolens lijken te komen, hebben ons om één of andere – wellicht lugubere – reden altijd al kippenvel bezorgd. Arcanum Arcanorum slaagt daar dus van bij de eerste tonen in. Als daar ook afgebakende koorzang en streng ruwe, staccato aangestreken snaren worden aan toegevoegd, krijgt het geheel een theatraal kantje. De tristesse wordt in grootsheid neergezet terwijl droge beats proberen te overheersen. Een melodieus en ritmisch samenspel, met een knap artistieke songopbouw.
Rouwende synthpop om wat nooit meer zal zijn. Forlorn baadt in illusies. Illusies van klanken die stemmen lijken, maar rechtstreeks uit de synths vloeien, strijkers zonder snaren. De illusie van hoop. Maar een wedergeboorte lijkt er niet in te zitten voor de koningin van ijs… Een snijdende kilte dwaalt doorheen de track, die losbarst in een danstrack waarop we in lange, brede, zwarte gewaden theatraal de donkerste dansvloer willen betreden.
The Ice-bound Queen laat drie verhalende tracks met een filmisch karakter horen, waarbij veel aandacht geschonken werd aan de bijhorende beelden in de videoclips. In treurende schoonheid, weerklinken synthlagen getooid met klassieke elementen.
The Ice-bound Queen is digitaal beschikbaar via Bandcamp.
(Her)lees hier ook onze reviews over de singles A Tale Of Darkness And Light, Remembrance en A Beautiful Death.
Facebook / Bandcamp / Instagram