Wanneer de duisternis zich naar je nyctofiele ziel vertakt, vindt het licht nog steeds een manier om door te dringen. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Nick Cave, Gary Numan, Spiryt, Nøir, Silas J. Dirge, Beaten To Death, Novae Militiae, Solomun, Iran, Antipole en Death In Rome.
GARY NUMAN
Het achtiende studio-album van Gary Numan zit er aan te komen, 3 jaar na Savage: Songs From a Broken World (2017). Het zou een fris, maar complementair verhaal aan Savage zijn, waarin de aarde werd afgebeeld als een dorre woestenij waarin mensheid en cultuur grotendeels verpletterd waren door de effecten van de opwarming van de aarde.
“Intruder kijkt naar klimaatverandering vanuit het oogpunt van de planeet. Als de aarde zou kunnen spreken en de dingen zou kunnen voelen zoals wij doen, wat zou ze dan zeggen? Hoe zou het voelen? De liedjes proberen voor het grootste deel die stem te zijn, of proberen in ieder geval uit te drukken wat ik denk dat de aarde op dit moment moet voelen”, legt Numan uit.
Op dat punt stelt Numan zich covid-19 voor als “het eerste wapen dat de planeet inzet om de mensheid uit te roeien en opnieuw te floreren”.
Intruder verschijnt op 21 mei digitaal, op deluxe cd, op cassette, op gekleurde vinyl en picture disc vinyl. Voorbestellen kan al!
NICK CAVE
Een van die andere grootheden der muzikale aarde, Nick Cave, onthulde eveneens dat er een gloednieuw album zit aan te komen. Het was wellicht niet meteen de bedoeling dat dit nieuws nu al de wereld ingestuurd werd, want hij onthulde het nieuws op zijn website The Red Hand Files. En dat gewoon in een antwoord op een vraag van Tobias, een fan die vroeg hoe hij de lockdown ervoer.
“In veel opzichten heeft de lockdown raar vertrouwd gevoeld, zoals ik het eerder heb meegemaakt. Ik denk dat dit geen verrassing zou moeten zijn, aangezien ik jarenlang een heroïneverslaafde was en zelfisolatie en sociale afstandelijkheid de naam van het spel waren. Ik ben ook goed bekend met de mechanica van verdriet. Collectief verdriet werkt op een griezelig gelijkaardige manier als persoonlijk verdriet, met zijn duistere verwarring, diepe onzekerheid en verlies van controle. Voor mij voelt de lockdown als een door de staat opgelegde versie van meer van hetzelfde: een formalisering van het soort heremietachtig gedrag waarvoor ik altijd vatbaar ben geweest. Het gaat goed met mij, maar het verbaast me echter hoe moeilijk het is om niet live te kunnen spelen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik in wezen een ding ben dat toert. Er is een vreselijk verlangen en het gevoel dat het leven nu slechts half geleefd wordt. Ik mis de sensatie van het betreden van het podium, de drukte van de voorstelling, waar alle andere zorgen oplossen in een pure dierlijke relatie met mijn publiek. Ik mis de volledige overgave aan het moment, het verlies van mezelf, de lichamelijkheid van dit alles, de voedende razernij van gemeenschappelijke liefde, de religie, de glorieuze uitwisseling van lichaamsvloeistoffen – en The Bad Seeds zelf, natuurlijk, in al hun roekeloze pracht, wat mis ik ze. Hoezeer het zitten achter mijn bureau mij ook veel vreugde kan schenken, en de verbeelding een stimulerende, zelfs gevaarlijke plek kan zijn, ik verlang naar het moedwillig opgeven van het live optreden. Hoe dan ook, zoals beloofd in mijn vorige nummer, ging ik – met Warren – de studio in om een plaat te maken. Die heet CARNAGE.”
Zie je? 2021 belooft mooi te worden….
Facebook / Website / The Red Right Hand Files
SPIRYT
Omdat zijn nieuwe album nog even op zich laat wachten, krijgen we een nieuwe single van Spiryt te horen. Met Levitation laat Jean-Luc Courchet uit Toulon (FR) diepdonker snaarwerk rollen langs best weerbarstig drumwerk. Een hard wervelende track met een hoog spiritueel rockgehalte, waarbij koorzang en geschreeuw op de achtergrond de dreiging laten weerklinken.
Levitation is digitaal verschenen via Bandcamp.
NØIR
De Amerikaanse darkpopband NØIR bracht hun versie uit van Just Fascination, een legendarisch nummer van Cabaret Voltaire uit 1983. Het nummer werd herwerkt door NØIR en later geremixt door de diverse talenten van We Are Temporary, Push Button Press and Aeon Rings. NØIRs laatste release dateert van vorig jaar, met de ep A Pleasure, maar laat weten volop bezig te zijn met een volgend studioalbum.
De single-editie van Just Fascination is verschenen op Bandcamp via Metropolis Recordings.
SILAS J. DIRGE
De Nederlandse kunstenaar Jan Kooiker schuilt achter zijn muzikale alter ego Silas J. Dirge. Waar enge schaduwen zijn debuutalbum Tales Of Woe (2018) tekenden, vond zijn net verschenen album The Poor Devil zijn roots in de Amerikaanse countrymuziek. Met de outlaw-helden als Hank Williams en Johnny Cash in gedachten, waar hij toen hij jong was veel naar luisterde, brengt hij op dit album 10 tracks.
Zoals Silas zegt: “Het was een natuurlijke evolutie. Ik heb altijd wel van countrymuziek gehouden, sinds ik kind was. Dus het zit diep in mij geworteld. Ik heb altijd al een countryplaat willen maken. Ik had nieuwe verhalen die niet zo duister zijn als Tales Of Woe. Ik wilde dat de muziek daar bij paste.”
Zijn talent voor macabere verhalen en personages vonden nochtans ook op The Poor Devil hun weg.
The Poor Devil is digitaal verschenen.
BEATEN TO DEATH
De Noorse, innovatieve grindcoreband Beaten To Death liet deze week een nieuwe track met videoclip los. Je vindt het nummer terug op hun nieuwe, vijfde album Laat Maar Ik Verhuis Naar Het Bos, dat enkel op vinyl verkrijgbaar is. Maar Melankolske Oppstøt vind je niet enkel op die lp terug, maar ook op de ep Laat Maar, Deel Vier: Ik Verhuis Naar Endor. De laatste in een serie van vier ep’s, met verschillende versies van de albumtracks.
We dachten even dat zowel in de persberichten, de Bandcamp pagina, … een vertaalmachine aan het werk was geweest op de titels, maar blijkt dat de album- en eptitels effectief in het Nederlands geformuleerd werden, hoewel ze hun inspiratie bij Star Wars vonden.
Anders Bakke (zang), Tommy Hjelm (gitaar), Martin Rygge (gitaar), Mika Martinussen (bas) en Christian Svendsen (drums) vormen een band met een stevig geluid, waarbij je je beter niét waagt het heavy metal te noemen.
De vier ep’s zijn digitaal te verkrijgen via Bandcamp. Het album Laat Maar, Ik Verhuis Naar Het Bos is enkel op vinyl verkrijgbaar.
NOVAE MILITIAE
Het derde album van de Franse blackmetalband Novae Militiae is er. Met een satanistisch kantje, als een gapende auditieve wonde, laten ze met Topeth de weerzinwekkende tonen van een armageddon horen. Kwelling en isolatie, eenzaamheid en pijn. Het is één en al negativiteit, gebundeld in een sinistere, ritualistische, sonisch wrede schoonheid van omgekeerde preken en perverse oproepen.
Topeth is nu digitaal verschenen en beschikbaar via Bandcamp. Er komt op 22/1 ook een beperkte oplage op tape en vinyl (driezijdige dubbel lp, met een geëtste D-kant) bij het label Sentient Ruin. Voorbestellen kan reeds.
SOLOMUN
DJ en producer Solomun bracht net voor de eindejaarswissel nog een 10” vinyl uit, met de twee prachtige tracks Home en Kreatur Der Nacht (feat. Isolation Berlin). Vooral die laatste is er eentje die hier wonderwel past tussen het geduister uiteraard.
Er is ook een een album van Solomun in aantocht. Nobody Is Not Loved verschijnt op 14 mei 2021 en kan je reeds digitaal voorbestellen of op een dubbele 12” witte vinyl. Voor dit album werkte hij samen met Jamie Foxx, Planningtorock, Zoot Woman, ÄTNA, Anne Clark, Isolation Berlin en Tom Smith. Dus daar belooft wellicht ook wat donkers tussen te zitten!
IRAN
Aemilia is het debuutalbum van Iran, een instrumentaal trio uit Reggio Emilia (IT), het middelpunt van de Po-vallei. Het improvisatieduo Nazim Comunale (analoge keys) en Andrea Silvestri (gitaar) duiken in een oceaan van geluiden en pikten daarbij de echo’s van oriëntatiepunten als Soft Machine tot This Heat, Oneida en 75 Dollar Bill, Gong en Reich, van hedendaags tot steentijd op.
Drummer Rodolfo Villani kwam erbij en de tracks voor dit eerste album werden geschreven. Francesco Massaro (klarinet) en Alessandro Cartolari (baritonsax) vervoegden hen als gastmuzikanten en samen zetten ze een smeltkroes van postrock, kraut, minimal en ethnopunk neer. Dat leverde psychedelische noisescapes op!
Aemilia is digitaal en op cd verkrijgbaar.
ANTIPOLE
Karl Morten Dahl bracht net een nieuw ep van het Noorse melodisch/ hypnotisch postpunkproject Antipole. Waarbij glinsterende synths gedrukt worden door diepe baslijnen, komt Marble met vier tracks, waarvoor Dahl opnieuw samenwerkte met zijn compagnon de route Paris Alexander. Titeltrack Marble ontwikkelt zich tot een spinnend, rondtollende postpunkweelde met een psychedelisch kantje. Wat daarop volgt, is een remix van het Wit-Russische Молчат Дома (Molchat Doma), dat een energieboost kreeg met in duisternis gedrenkte EBM-kenmerken. Daar bovenop krijg je nog een edit versie van Narcissus en een extended versie van Someday.
DEATH IN ROME
Met hun nieuwe track White House Tomorrow is het niet de bedoeling van neofolkband Death In Rome om een politiek standpunt te maken. Toch wisten ze razendsnel in te spelen op de actualiteit, want slechts 2 dagen na de inname van het Capitool door Trump-aanhangers, brachten ze in samenwerking met King Dude, dit nummer uit. Hadden ze het voelen aankomen? Nee, het gaat om een eerder opgenomen track, als hun versie van Disneyland Tomorrow van TV Smith. Ze voegden wat actuele beelden en opnames van Trumps speech toe en de track was zo klaar. “It’s not the job of an artist to make political statements, the best we can do is to provide a soundtrack to historical events”, laat de band – waarbij al meer dan eens vraagtekens rezen bij hun politieke voorkeuren – weten.