Luminous Dash BE

Uitheems Geduister  #309

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Met koude windstoten en stemmen vol vervreemding vulde het Uitheems Geduister zich de voorbije week. Het geeft een stem aan een verloren generatie die zich niet thuis voelt in de helder verlichte straten van de moderne maatschappij. Dit is geen rebellie, maar een melancholische overgave aan de leegte, aan de duisternis die zowel buiten als binnen woedde… Geniet van het Uitheems Geduister, op deze zonnige zondag, met nieuws van Vlimmer, Me And My Nightmare, Cliff & Ivy, The Russian White, Pure Obsessions & Red Nights, Eirene, Paris Alexander, The Sea At Midnight, Nino Sable, Twisted Rose, Neurasthenic en A Place To Bury Strangers.

VLIMMER
Veel te veel? Nee, van Alexander Leonard Donat krijgen we niet genoeg! We kennen hem ook van Fir Cone Children, maar deze week was het met zijn project Vlimmer dat hij een nieuwe single uitbracht. Vielzuviel is een shoegazy post-punknummer met een golf barok er doorheen. Bitter gezang zwalpt langs een unieke postpunksfeer.
De B-kant is een cover van Sonic Youth’s I Love You Golden Blue, waarin de band er een Duitse – wel erg donkere – darkwaveversie van serveert.

Vielzuviel is digitaal beschikbaar en zal je binnenkort ook terugvinden op het komende, vierde Vlimmer-album, Bodenhex, dat op 25 oktober bij Blackjack Illuminist Records verschijnt.

Facebook Bandcamp

ME AND MY NIGHTMARE
Voormalig Lords Of Acid-zangeres en Amerikaanse dj Mea Fisher – geboren als Amy Elizabeth Fisher – is terug. Met haar project Me And My Nightmare laat ze haar innerlijke demon los in  haar nieuwe single, samen met En Esch (Slick Idiot, <PIG>, Pigface, ex-KMFDM).

Devil Inside is een verwrongen en sirene-achtig nummer waarin vervormde gitaarriffs, metalige percussie en dystopische synths diepe, duistere fantasieën tot leven brengen. Oorspronkelijk geschreven door Mea en strikt gemaakt voor Lords of Acid, heeft ze het nummer verfijnd en getransformeerd tot een creatie die duidelijk van haar is. De heavy metal-elementen gecombineerd met een trancedansbeat lijken wel het heetste avondje van de onderwereld te beschrijven. Meas betoverende zang fluistert verleiding en trekt in één adem de aandacht. “Er is een honger die liegt en jij hebt de sleutel in handen.”
De keelachtige, norse achtergrondzang van En Esch zet het geheel in vuur en vlam. Danny Lohner (Nine Inch Nails) leent ook zijn gitaren aan de track.

Devil Inside is digitaal verschenen.

Facebook / Spotify

CLIFF & IVY
Nieuws uit Alaska en wel van onze favoriete gothrockers Cliff & Ivy. Hun horrorpunksound charmeerde ons al van bij het begin en deze week onthulde het duo hun nieuwe album.

Oorspronkelijk is het tweetal afkomstig uit New Jersey. Ze begonnen hun muzikale samenwerking in de jaren ’80. Nadat ze in 1990 eerst naar de San Francisco Bay Area waren verhuisd en in 1993 naar Anchorage, Alaska, vormden ze een industrialband en werkten ze met experimentele geluiden voor theaterproducties. Het was pas in 2011 dat ze echt naar voren kwamen zoals we hen vandaag kennen. Hun geluid is een samensmelting van punk, gothic, industrial en deathrock, met echo’s van experimentele noise, kunst, poëzie, old school hardcore en EBM.

Cliff & Ivy staat bekend om hun theatrale en poëtische flair en creëerde Sinister Stars als een erg hedendaags album waarin ze zich verdiepen in thema’s als de passie voor creativiteit, de verlossing van de liefde, magie, de dood, het loskomen van onderdrukking en vrij zijn. De nummers biedt een sonische reis die conventies tart met broeierige gitaren en donkere vrouwelijke zang.

Sinister Stars is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Facebook Website / Bandcamp

THE RUSSIAN WHITE
Het Amerikaanse project The Russian White laat soundtracks horen die doen denken aan een stalkerfilm uit de jaren 80, in postpunk-, synthwave- en witch house-stijl. Ze combineren een brute mix van elektronische beats, beklijvende sferen en weelderige zang met verhalen over obsessie, schoonheid en het onbekende.

Voor hun explosieve nieuwe album Funeral Art vonden ze onderdak bij het Distortion Productions-label.
De Russische zanger Tom Rhymer zei onlangs: “Ik heb het gevoel dat dit ons meest pure The Russian White-album is, waarop Mike en ik geen compromissen hoefden te sluiten. We hebben hier een goede mix van clubknallers en filmische en emotionele nummers.”

Funeral Art is digitaal, op vinyl en op cd uitgebracht door Distortion Productions .

Facebook / Website

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS, & PARIS ALEXANDER & EIRENE
Pure Obsessions & Red Nights
, Het alternatieve darkwaveproject van Philippe Deschemin bracht een nieuwe single uit, in samenwerking met Paris Alexander en Eirene.

In the dark
Don’t you feel the night
In the dark
we will feel better
In the dark
we will feel better

In de pure darkwavesong A Vanishing Sight – Second Night horen we triphopvibes in een diepe gothsfeer. Duister mystiek, maar zo zwoel dansbaar!

A Vanishing Sight – Second Night is digitaal verschenen.

Facebook Spotify Bandcamp

THE SEA AT MIDNIGHT
Vince Grant van The Sea At Midnight is terug! De wind opent met een poppy postpunkritme zijn nieuwe single,The Midnight Sun.

“All The Warnings Long Forgotten
All The Outcomes We Were Told
That We Were Told
We Saw The Smoke Rise
And The Colors Run
Red And Orange Skies
Red And Orange Skies
Under The Midnight Sun”

Grants stem zit – zoals steeds – vol diepe emotie. De gitaar voegt subtiele verlichting toe in een vrij fragiel nummer, dat naar het einde toe open bruist, net zoals een zonsondergang vol liefde dat kan.

The Midnight Sun is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

NINO SABLE
Enkele weken geleden kleurde Nino Sable de dag met Red, het eerste nummer dat we uit zijn aankomende album, The Soul, te horen kregen. Elk nummer is vernoemd naar een kleur van een regenboog. Green is een tweede voorsmaakje uit dat multichromatische album, dat op 1 november verschijnt. Zwoel verleidelijk legde hij zijn ziel bloot in Red en al even seductief, doch iets donkerder doet hij dat in Green. De tekst wordt met diepe vocals traag geponeerd en beklemtoond door de drums en donkertrillende bas. Begeesterende backings geven de track iets beangstigends…

Green kan je digitaal beluisteren en het album The Soul kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp Facebook  Website

TWISTED ROSE
Het verlangen om aan de realiteit te ontsnappen en troost te vinden in een gelukzalig paradijs samen met een speciaal iemand neemt toe, als we de nieuwste track van de Duitse hardrock-/ rock-’n-rollband Twisted Rose horen. Frontvrouw Caro leidt er ons met krachtige stem heen in Paradise, terwijl Chris Bones de snaren er tegenaan schuurt. Een klassieke female fronted hardrocktrack, waarin power met melodische zang wordt afgewisseld.

“Salty lips
You and me
And your guitar”

Wat heb je nog meer nodig in het paradijs? Een track die het verlangen naar vrijheid uitdraagt.

Paradise is digitaal verschenen.

Facebook Website / Spotify

NEURASTHENIC
Sébastien
van de band Neurasthenic laat ons weten dat zijn nieuwe album, Life Of Pain, er bijna aankomt. Zelf noemt hij het een ‘puur ouderwets coldwave-album’ over de donkerste aspecten van het mens-zijn, zoals depressie, sociale afwijzing, oorlog,… Hij werkte voor deze release samen met heel wat andere artiesten zoals o.a. de Britse band Ausgang, Carlo Van Putten van White Rose Transmission en er was ook een project van Adrian Borland bij betrokken.

Hij laat ons alvast voorgenieten met twee singles: Alprazolam, waarin een The Smiths-sfeertje hangt en Routine met zijn heerlijk lichtgevende synthloops, postpunkritmes en rollende baslijntjes. En wij houden ook wel van het nonchalant grimmige stemtimbre van Sébastien.

Deze twee tracks kan je alvast digitaal beuisteren. Het album Life Of Pain verschijnt binnenkort bij Swiss Dark Nights.

Facebook / Bandcamp / Spotify

A PLACE TO BURY STRANGERS
Met een videoclip bij Fear Of Transformation lanceerde A Place To Bury Strangers vorige vrijdag hun nieuwe album Synthesizer. Meteen ook het startschot van hun tournee, die ons land jammer genoeg overslaat. Je kan hen wel op 21/09 aan het werk kan zien op Vicefest in Groningen.

En die synthesizer staat helemaal centraal op dit album, want het blijkt ook een fysieke entiteit te zijn: een synthesizer die speciaal is gemaakt voor dit zevende album van A Place to Bury Strangers. De tracks vieren geluiden die spontaan en natuurlijk klinken, het soort muziek dat alleen kan voortkomen uit samenwerking en gemeenschap. De band bestaat nu ook uit een volledig nieuwe line-up,  want bezieler Oliver Ackermann werkte nu vast samen met John en Sandra Fedowitz.

Synthesizer is digitaal, op cassette, op cd en op vinyl verschenen via Dedstrange.

Website Facebook Bandcamp

Mobiele versie afsluiten