Luminous Dash BE

Uitheems Geduister #255

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook /  Instagram

Een duister oog, een verleidelijke blik. Een zwarte veer dwarrelt op het podium neer. Nog meer van dat donker exotisch genot in het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Yvette Winkler, Pale, Spiryt, Meersein, Falistra, The Holy Ghost en Insane Habits.

YVETTE WINKLER
De Nederlandse artieste Yvette Winkler heeft alweer een bijzonder project afgerond! Samen met het Amerikaanse label Coitus Interruptus Productions – dat zich vooral bezig houdt met het uitbrengen van tribute-albums – zet ze de Amerikaanse rockband (het nevenproject van Tool-frontman Maynard James Keenan) A Perfect Circle, op een -terechte- pied-de-stalle. Sacred Geometry is een treffende hulde aan de band, met 18 herwerkingen door verschillende artiesten, zoals Czarina, Morgue Witch, Vaselyne, Krate, Michael Allen Gille…

Sacred Geometry is digitaal verschenen als ‘pay-what-you-want’ of helemaal gratis album bij Coitus Interruptus Productions.

Yvette Winkler / Coitus Interruptus Productions

PALE
Een zacht, breekbaar fluisternummer laat ons de spiegels van onze geschiedenis inkijken… De Parijse Pale laat met een prachtig nummer horen, die meteen de stijl van de film Amélie Poulin oproept.

“Geef mij met één blik de hoop terug om de grote spiegel van de wereld onder ogen te zien door naar anderen te kijken, door het onbekende op te zoeken dat op elke straathoek op mij wacht!” Dromerig flaneren door Parijs kreeg zijn soundtrack door Charles Papin, het bleke electropop-konijn, dat deze keer romantische melancholie, nostalgie, verklankt zonder electro-insteek, maar met een knap pianostuk en haar  fluisterstem.
“Miroir des plus beaux soirs, dis moi si j’existe-our qui et pourquoi.”

Het is één van de nummers op het nieuwste Pale-album Elle Dans Le Paysage Inquiet Des Hommes .

Het album is digitaal en op dubbelcd verschenen.

Bandcamp Facebook

SPIRYT
Vanuit Frankrijk, Toulouse, laat gothrocker / darkwaver Jluc Courchet opnieuw van zich horen met een nieuw nummer van zijn project Spiryt. Hiervoor werkte hij – net zoals bij zijn vorige – samen met een gastzangeres. In het traag mysterieuze Ce Feu horen we Thalie Nemesis aan het werk, die met haar aparte stem een Lynchiaans karakter toevoegt aan de track.

Dreigend door de zware drums in het begin en daarna door de Oosterse instrumenten die onder aanhoudend drumritme door blijven bonzen…

Een theatraal dramatische track. Knap! Het werken met gastzangers/ -zangeressen is een goeie formule voor Courchet, want tilt zijn werk naar een hoger niveau.

Facebook Bandcamp

MEERSEIN
“Lap, verdorie… ze gaan er weer aan beginnen. Culthits coveren…” Binnensmonds gevloek ten Luminous huize, want deze keer durft het Duitse synthpopproject Meersein gewoonweg, zonder gêne, Boys Don’t Cry van The Cure te coveren…

Die beslissing om deze klassieker van The Cure te coveren, komt uiteraard vanuit zijn waardering voor het tijdloze karakter van het nummer en zijn vermogen om te resoneren met het publiek van nummer dat van generatie op generatie doorgegeven wordt.

Keken we hier naar uit? Nooit. Blijf er gewoon AF!
Hij eert het origineel, in eigen Meersein-stijl, en geeft er een best moderne draai aan het nummer. Het frisse drumwerk en de synths geven een leuke twist aan deze track, maar hij doet jammer genoeg alle afbreuk met de zang…!

Website / Facebook

FALISTRA
Falistra is het ethereal dark-/ ambientproject dat 2 jaar geleden werd opgericht door Ada en Onanet, die samen griezelig emotionele soundscapes en delicate fluitmelodieën combineert met melancholische vrouwenstemmen. Als een reis langs lijden en melancholie naar licht en genezing, klinkt het duo oprecht en intiem.

Fans van Sopor Aeternus, Ataraxia, Monteverdi, Mortiis en Loreena McKennitt zullen best wel genieten van hun pas verschenen album Di Limpide Tempeste.

“Falistra is de vonk die op een winteravond uit de vlammen van de open haard komt, een zeer heldere kleine ster vol leven en warmte, die koude kamers verlicht, vol spiegels die alleen onze door pijn vervormde gezichten teruggeven.” Een mooie vergelijking uit hun persbericht. Zelf geven ze aan muziek te maken voor rotte bladeren en gebroken zielen… Erg vrolijk is het allemaal niet, maar vol teder gebrachte duisternis…!

Di Limpide Tempeste is digitaal en op cd verschenen bij My Kingdom Music.

Facebook

THE HOLY GHOST
The Holy Ghost
werd in 2011 opgericht door gitarist/ zanger Jens Åker en bassist Thomas Hedblom breidde het jaar nadien uit tot een echte band. In 2014 brachten ze hun debuutalbum The Southpaw Trail uit, gevolgd door Mountain Street Songs (2018).  Met inspiratie uit de Amerikaanse undergroundscene in de jaren 80 en 90 en bands als Hüsker Dü, Dinosaur Jr, Rites Of Spring en The Replacements, creëerden ze een unieke mix van punk, rock en post-hardcore.

We weten allemaal wat er in 2020 is gebeurd. De band raakte samen met de rest van de wereld in het ongewisse en overleefde niet intact. In 2022 vond Jens de situatie van het niet spelen van muziek onverdraaglijk en ging naar de Stockholmse studio The Dustward en begon met het opnemen van wat het minialbum Ignore Alien Orders zou worden. Buiten de bas, speelde hij alle instrumenten zelf in. Het resultaat zijn zeven punk-indierock-nummers met een boodschap en luide, krachtige, maar toch melodieuze gitaren! Ignore Alien Orders is het derde album van het Zweedse The Holy Ghost.

Ondertussen werd het duo Åker/ Hedblom aangevuld met Uffe Cederlund op gitaar (Entombed, Disfear, Haystack) en Niklas Korssell op drums (New Rose, Woodlands, Eye Make De horizon). De band zal de wereld niet overnemen, maar ze doen wat ze kunnen om de beste The Holy Ghost tot nu toe te zijn: “Tijdens dit proces was ik er verschillende keren van overtuigd dat het eindresultaat onzin zou zijn en dat het allemaal een zeer dure fout zou blijken te zijn. Maar het is ons gelukt, het kwam zelfs best goed uit. Ik ben verdomd trots,” zegt Åker.

Ignore Alien Orders is digitaal en op paarse vinyl verschenen bij Lövely Records.

Facebook / Bandcamp

INSANE HABITS
Broers en beste vrienden, dat is de combinatie van het Oostenrijkse Punkrocktrio uit Wenen. Stefan en Mark kennen elkaar van school en nadat ze naar verschillende middelbare scholen gingen, ontdekten ze allebei de punkrockscene. Ze begonnen te jammen met twee elektrische gitaren, bleven de hele nacht op en dronken veel bier. Al snel werd Mark verliefd op de bas en het duurde niet lang voordat Thomas, de broer van Stefan, zich ook bij de band voegde en op de drums begon te slaan.

Insane Habits bracht in 2010 hun debuutalbum Habits On The Bridge uit en pas in 2021 volgde hun tweede album Nothing To Declare uit.

Op dit moment duiken ze terug de studio in om een ​​nieuwe ep op te nemen, die vijf nieuwe nummers zal bevatten. Daaruit krijgen we alvast So Easy te horen, een erg toegankelijk punkrocknummertje over depressies en mislukte relaties.

Omdat het leven vanaf vandaag een uitdaging kan zijn, vertelt dit lied ons dat het in feite niet “So Easy” is om elke ochtend op te staan ​​en door te gaan met onze eigen strijd. Aan de andere kant voelt het voor veel mensen gewoon “Zo Makkelijk” om zich terug te trekken van vrienden, familie en het sociale leven.

Facebook

FINAL GASP
Final Gasp bracht net hun debuutalbum Mourning Moon uit en daar zouden fans van Danzig, Killing Joke, Samhain, TSOL, In Solitude en Tribulation blij van worden, zegt men. Mourning Moon sleept ons, luisteraars, alvast door het donker in twaalf spannende nummers.

“De hele plaat heeft te maken met verlies”, legt zanger Jake Murphy uit. “De titel komt van dat angstige gevoel dat je hebt als je naar bed gaat en aan alles tegelijk denkt. Je hebt spijt van beslissingen die je hebt genomen (of niet hebt genomen) en je bent de hele nacht wakker om erover na te denken.”
“Elk nummer is geschreven met niets anders dan een natuurlijk gevoel voor wat goed voelde”, vertelt Murphy. “Er zijn talloze verschillende invloeden, zoals Killing Joke en Die Kreuzen, zelfs Echo & The Bunnymen en SSD. Maar we denken niet echt aan andere bands. We hebben het gevoel dat we iets van onszelf hebben aangeboord.”

Mourning Moon toont hun kunde om knappe songs op te bouwen, met sterke teksten zoals de titeltrack, grommend en blaffend door de hardere, zwaardere punkmomenten in bijvoorbeeld Blood And Sulphur en Frozen Glare.

Mourning Moon is digitaal verschenen bij Relapse Records.

Facebook / Bandcamp

Mobiele versie afsluiten