Een Talking Heads baslijn, een aanstekelijke floorfiller, eigenzinnige en compromisloze black metal, een Ozark Henry vibe en een pakkende popsong met een twist, overgoten met grunge saus! Ook in 2024 is er Luminous Belge!
We trappen het jaar af met: Meltheads, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Dudsekop, Chillow en BOI. Een perfecte start van een muzikaal 2024!
Daar zijn ze weer, de Meltheads met hun vierde single als aankondiging voor hun te verschijnen album Decent Sex. White Lies rolt binnen met een verdomd lekkere drumsolo en een Talking Heads-baslijn. De ongeïnformeerde luisteraar verwacht een poppy nummer en wordt meteen door de duivelse vocals op het verkeerde been gezet.
Distorted-zanger Sietse Willems krijgt in dit lied een hemels antwoord van Lindy Versyck, songwriter en de dame die experimenteert met zang in elektronische muziek en zingt bij TJE uit Hasselt. Een mysterieuze combo die het lied letterlijk onverwacht van een toegankelijke song omvormt naar een trip door een gevaarlijke wereld.
De singles Night Gym, Theodore en All I Want hebben ons al elke keer misleid in het voorspellen van hoe het album zal klinken. Dit wordt voor ons dan ook een release waar we lekkerbekkend naar uitkijken. Want bij het na elkaar beluisteren van de reeds geloste nummers viel ons op dat we ze al heerlijk herkennen, dus dat ze stuk voor stuk goeie songs zijn.
Oliver Geerts van Asa Moto zei voor de grap tegen Charlotte Adigèry en Bolis Pupul dat ze van hun single Haha misschien een kerstsingle konden maken. “Waarom niet”, dacht het duo en de dag erna doken ze de studio in samen met Soulwax die instond voor de co-productie. Hahaveranderde in Hoho en werd overgoten met kerstklokken en een aangepaste kersttekst.
De band wil met dit nummer Mariah Carey eindelijk van de kersttroon te stoten. Of dat echt gaat lukken weten we niet, maar het is wel opnieuw een aanstekelijke floorfiller waar totaal geen melige kerst vibe in te bespeuren valt.
Oké, nog even samenvatten voor mocht het niet blijven kleven zijn. Dudsekop was oorspronkelijk nooit de bedoeling om door het leven te gaan als een klassieke band. Het was de bedoeling van Josh Fury (Congress, Liar, King Hiss…) om samen met Burt Hillemong (After All, Liar) een paar liedjes te schrijven en uit te brengen in een iets andere stijl dan die waarin ze tot dan toe uitblonken. Black metal is al een zeer specifiek genre en om het helemaal leutig te maken, zingen ze ook nog in het Iepers, een taal die voor de rest van de parking klinkt als Bavikhoves. Die eerste plaat Liksems uit 2022 werd ‘beiregoed’ ontvangen.
Na de allereerste single Koavezwort (2022) – volgens ingewijden betekent dat zo iets als erg zwart – ontstond het idee om er toch iets meer van te maken dan enkel een alternatieve yogasessie tijdens corona. Dudsekop kon een echte live-band zijn en dus moest er meer personeel toegevoegd worden om de repetitiekelder minder leeg te laten klinken. Bjorn Bossu (Darqo) – intussen vervangen door Tijs Verhelst (Her Fault) – Wouter Vandal (The RG’s/Scrape) en Nico Degroote (Whatever It Takes en Outcast) mochten na een geslaagd mondeling examen ook deelnemen.
In 2023 werden intussen al 3 songs gedropt als aperitief voor hun in 2024 te releasen, tweede album Wuk Emme Nog Van Leevn (vrij vertaald: is deze stoel bezet?) en nu is al enkele weken ook Brandstoake uitgebracht. Het lied gaat vermoedelijk over de koude winterdagen en de sneeuwwitte landschappen met winterslapende beren en maretak. Maar dat kan een foute interpretatie zijn.
Maar los van de tekst is ook de muziek opnieuw geweldig. Eigenzinnige en compromisloze black metal met de gebruikelijke screams en onvoorstelbaar gevaarlijk klinkende grooves. Met plots herkenbare clean gezongen ondertitels, iets over geen kompas. Brandstoake is even bezeten als de rest van hun werpsels.
Na jaren met verschillende artiesten samen te werken, bracht Chillow vorig jaar zijn debuutplaat Pauze uit waarin hij hiphop, soul, funk en jazz op verbluffende wijze samensmelt. Na het verschijnen van dit album kreeg hij de vraag van Focus/WTV om 12 begin- en intermezzo generieken te maken voor het programma Preus Lik 30, een praatprogramma waarbij West-Vlaamse grootheden geïnterviewd worden. Chillow coverde twaalf van de beste West-Vlaamse artiesten.
Een van de generieken kwam ter ore van Ozark Henry. Hij contacteerde Chillow met de vraag om zijn klassieker Sweet Instigator in zijn volledigheid te coveren in zijn eigen taal en stijl. Het productiehuis Stoorzender kwam met het idee voor de clip van Stichter, waarin Chillow het gezelschap krijgt van Ozark Henry.
In deze West-Vlaamse versie bleef de originele dromerige Ozark Henry vibe behouden maar Chillow heeft er zijn eigen stempel op weten te drukken door er lekkere, soulvolle toetsen aan toe te voegen.
Een knappe versie met respect voor het origineel.
B O I is een nieuwe queer band uit Antwerpen bestaande uit Indra Aubroeck die de zang en gitaar voor haar rekening neemt, Chloë Maes (Statue, Stef Kamil Carlens) op gitaar en toetsen, Marieke Hutsebaut (The Spectors) op bas en backings en Caia Croes op drums en elektronica. Het viertal maakt pakkende popsongs met een twist, overgoten grungy saus.
All These Boys is de debuutsingle van B O I. Het lied bevat een krachtige boodschap over het weerstaan aan de druk en verwachtingen die worden opgelegd door de maatschappij en in het bijzonder het mannelijke deel ervan. In de strofes gaat het er nog vrij rustig aan toe maar in het refrein voegt de vurige band een lekker vettige vibe toe die ons doet denken aan het beste van The Breeders en Veruca Salt.
We hopen dat we in 2024 meer van die heerlijke nummers krijgen van B O I want All These Boys is echt wel een zalige track.
Veel luistergenot!