KAU trio. is een instrumentaal project gevestigd in Brussel bestaande uit André Breidlid (drums), Matteo Genovese (bas) & Jan Janzen (toetsen). Ze vertegenwoordigen verschillende Europese achtergronden en hun samenkomst is in de geest van de stad waar ze zijn opgegroeid. Ze spelen op 9 oktober in JH Alleman te Oudergem.
Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
We zijn een Brusselse band maar twee van onze leden zijn Duitstalig en ‘Kau’ betekent ‘kauwen’ in het Duits. Op een dag besloten we om naar het Duitse platteland te gaan voor een residentie en het landschap was vol met koeien, dus combineerden we deze twee ideeën samen.
Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We kennen elkaar sinds de middelbare school. Wij drieën waren al aan het jammen en speelden samen ongeveer 12 jaar geleden. We zijn na school muziek blijven spelen en studeren en uiteindelijk ontmoetten we elkaar weer in Brussel en vormden deze band in 2020. Het was in het midden van de pandemie, als een excuus om uit de lockdown in de stad te komen.
Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Dat is moeilijk te beantwoorden, want dit soort besef is erg individueel. In het algemeen, is het een soort van passie die vanzelf komt. We maken deel uit van die generatie 90’s kinderen die hun eerste instrument kregen puur om plezier te hebben en alle grote bands van die tijd te imiteren. Met dat, absorbeer je automatisch tijd, gevoel en muzikaliteit, je voegt een paar middelbare schooloptredens toe aan de formule, en je wilt nooit meer stoppen!
Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?
Onze muziek kan omschreven worden als een instrumentale mix van hiphop en jazz. Er zijn al bekende bands die dit soort mix maken, deze zijn onze belangrijkste bron van inspiratie (BADBADNOTGOOD, Vels Trio, Christian Scott, Kamaal Williams, etc..). In het algemeen kunnen we inspiratie halen uit elke soort bron, inclusief alle grote hiphop en r&b sterren van de 90’s (Tupac, D’angelo, Biggie Smalls etc…) samen met de grote jazz virtuozen (Coltrane, Miles, Henderson etc…).
Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Vels en Bad Bad zijn voor ons gemakkelijk te associëren. We kunnen geen artiesten bedenken die we niet willen zijn, er is altijd iets interessants te leren van elke artiest, ongeacht het muzikale genre.
Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Alfa Mist. We zouden dit jaar op Jazz Middelheim spelen samen met Alfa Mist. Jammer genoeg werden onze beide optredens geannuleerd. Dus we staan te popelen om dit te laten gebeuren in de toekomst.
Wat maakt jullie anders dan andere bands?
We kennen elkaar al een hele tijd, dus ook al zijn we pas vorig jaar met dit project begonnen, is onze band erg sterk. Na de middelbare school volgden we eerst allemaal een ‘meer regulier’ levenspad. We gingen met z’n drieën naar de universiteit om economie en wetenschappen te studeren. Langzaamaan bekeerde de een na de ander zich om muzikant te worden. We studeren nu allemaal jazz aan het conservatorium.
Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Op lange termijn, zouden we graag muziek blijven opnemen en uiteindelijk tekenen bij een label. Op dit moment, is het belangrijkste doel om betrokken te blijven bij de live muziek en proberen zo veel mogelijk op het podium te spelen.
En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Pink Floyd – Dark Side Of The Moon
Dit album heeft ons duidelijk samengebracht en we schrijven er veel herinneringen aan toe. Een muzikale passie die van onze ouders werd doorgegeven. Onze laatste ep staat ook in het teken van de ruimte. Het nummer Pink verwijst duidelijk naar deze inspiratiebron.
Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste moment is als de muziek echt stroomt op het podium en het publiek dezelfde energie voelt als wij. Het minst mooie is de muziekbusiness en de hele strijd gerelateerd aan het verkopen van jezelf voor een paar centen.