Mond-aan-mondreclame is nog altijd de beste troef om het te maken, en kwaliteit natuurlijk. Pothamus is daar een prachtvoorbeeld van. Toegegeven, positieve woorden van Colin H. van Eeckhout zorgen er natuurlijk ook altijd wel voor dat je een streepje voor hebt op anderen.
Toch slaagde de Mechelse metalband – what’s in a name! – er met gemak in om hun eerste show in de AB (27 februari) in geen tijd uit te verkopen. Ook internationaal gaat het hard, zo bereikte hun vorige single Savartuum-Avur de All New Metal Spotify playlist die maar liefst 730.000 volgers heeft. Gevolg hiervan is natuurlijk internationale persaandacht. Reken daar het feit bij op dat Pothamus voortaan deel uitmaakt van Pelagic, het Duitse label waar onder meer ook Psychonaut op zit, en een internationale doorbraak – als die er al niet is – zit eraan te komen.
In februari komt Abur uit en Zhikarta is daaruit de nieuwe single. Pothamus verkent hierin de menselijke queeste naar wijsheid en het doorbreken van maatschappelijke conventies. Je kan wel met allerlei moeilijke termen goochelen, maar in feite betekent het niet meer dan datgene waar je als mens het meest nood aan hebt: het bereiken van zelfinzicht en met je eigen ziel in het reine komen.
Je kan een track als Zhikarta wegzetten als metal, wat het hokjesgewijs ook wel is, maar het is vooral (net zoals alle Pothamus-tracks) een song die aanvoelt als een ritueel. Een gitzwarte atmosfeer die tegelijkertijd troost biedt. Tribale ritmes met bijna ingetogen vocalen van Sam Coussens, terwijl Michael Lombarts en Mattias M. Van Hulle je meesleuren naar het hoogtepunt, gebracht met duistere soundscapes die je naar de essentie van je eigen ik voeren. Intens, maar zo voelt Pothamus altijd aan.
Het nummer wordt overigens uitgebracht met een opmerkelijke videoclip met kunstenaar en danser Jaouad Alloul, die een choreografie bedacht die naadloos aansluit bij de thematiek van het nummer. De video werd een zeer intense ervaring voor Jaouad omdat hij enkele weken voordien zijn broer Norddine verloor aan pancreaskanker en hij de muziek als helend ervoer.