Home Belgisch Cargo Mas: de opnames van de single Pick Up

Cargo Mas: de opnames van de single Pick Up

by Luminous Dash

Die besneeuwde winterochtend in studio Number Nine in Gentbrugge. Bandleider, componist en trompettist Sam Vloemans en zeer uitgebreide groep warmen op. Sam is bezig met de opnames van Cargo Mas, zijn nieuwe groep. Hij heeft een funky instrumentaal muziekje geschreven en gaat met de negen muzikanten door het nummer.

Ondertussen is de eregast-solist onderweg, die uit New York komt overgevlogen: Fred Wesley, het muzikale hart van de James Brown-band. Hij was erbij vanaf het prille begin van de JB’s. Later ook nog Parliament en Funkadelic en sessiewerk voor Ray Charles, Van Morrison, Lenny Kravitz tot de Red Hot Chili Peppers. Daarnaast maakte hij ook nog enkele straffe soloplaten. Wesley is een van de godfathers van de funk. Hij is funk. En nu komt hij meespelen met Sam Vloemans en co.

Kalm stapt de levende legende de studio binnen met een valiesje onder de arm. Een imposant figuur. Halfweg in de zeventig, muts, warm ingeduffeld in een stijlvol trainingspak, bril, gouden horloge, zilveren Nikes.

Hij opent de koffer en haalt er een trombone uit. Gaat zitten op een kruk. Een babbeltje met de muzikanten. Je weet direct: dit is een warme man. Ze doorlopen de structuur van het nummer. “Geef me een paar minuten om warm te blazen.”

Nog even overleggen met Sam: “ You gonna make that pick up? O.k.”

We zijn vertrokken: Pat Dorcean tikt af. De band valt in. Robert Mercurio’s bas voert de funk aan. Fred knikt goedkeurend de maat mee. De blazers pikken het thema op. Ze zijn met drie: Sam, Tommy Verschoore en Peter Delannoye. Naast hen: gitaristen Bart Oostindie en Bruno De Groote (jawel, the new kid van dEUS) die een paar funky riffjes en klanktapijten neerleggen. Een Rhodespiano in handen van Mike Roelofs mengt zich. We zijn iets meer dan anderhalve minuut ver, Fred maakt zich klaar.  Trombone aan de lippen en dan: bang, solotime. Wesley heeft direct het nummer te pakken.

Drie keer spelen de band en Fred het nummer. Hij vindt zijn solo’s wel best ok, maar misschien kan hij nog beter, oppert hij. Nog een vierde keer. Nu alleen Fred in de opname- booth. De  opname van de laatste take van het nummer start. De solo is er knal op. Fred is tevreden, hij grijnst: “All right, that’s the best you gonna get.”

Pick Up: https://distrokid.com/hyperfollow/cargomas/pick-up-feat-fred-wesley

Concert: Zaterdag 23 november zaal Luxe, Herenthout

Website: https://cargomas.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More