Home Belgisch BELPOPMUSEUM : THE CANDY DATES.

BELPOPMUSEUM : THE CANDY DATES.

by Didier Becu

De Rock Rally, we blijven het nog altijd iets magisch vinden. Neem nu bijvoorbeeld de editie van 1990. Wist je (wellicht wel) dat in dat ene jaar zowel Noordkaap en Gorki meedongen naar de grote prijs? Meuris ging letterlijk en figuurlijk met de rozen lopen, terwijl Vossie en zijn gevolg derde werd met daartussen bengelend Kitchen Of Insanity. Maar het was sowieso een grand cru jaar, want in de top tien stonden ook The Monalisas, de Ugly Papas en de Candy Dates die we vandaag in ons Belpopmuseum met een plaatsje eren. Niet te verwarren met de Duitse Candy Dates, want hoe origineel de naam ook bleek, hadden een paar Duitsers net hetzelfde lumineuze idee bedacht. Niet dat ze succes hebben gekend, onze Belgische vrienden overigens ook niet, maar toch meer dan vier jaar de Belgische underground afgeschuimd en een paar mooie popriedeltjes uit hun mouw geschud. Iets wat jij bijv. misschien niet kan zeggen…

De eerste single van The Candy Dates
(c) : THE CANDY DATES/Discogs

De heren van Candy Bags dus wel. Voor Fred Maenhout, Fernand Buyls, Armand Bourgoignie, Staf Verbeeck en Frank Pinson begon het verhaal in 1990 met hun finaleplaats in die bijzondere lichting in de Rock Rally én de single Rudy die uitgebracht werd op het Belgische garagerocklabel par excellence: Boom!Records en opgenomen met Peter Gillis van de Gentse TOP-studios. The Candy Dates zouden nog één Boom!-release krijgen en wel op de zesde Garagemania waar ook The Spanks, The Kingbees, The Danish Butter Cookies en de geweldige The Excessives op stonden, waarna Johan Susant de bas overnam van Bourgoignie.

(c) : THE CANDY DATES/Discogs

De band doorliep het typische Vlaamse parcours. Van jeugdhuis naar jeugdhuis, en natuurlijk ook van klein label naar klein label. Het begon bij Lipstick Notes Records dat ook Gorki onder haar hoede had, naar het compleet obscure Aaltrack Records, om te eindigen bij het Belgische Little Circle dat het huismerk werd van Fat’s Garden, Perry Rose en vooral The Candy Men.

Candied Orange Peel, de enige lp van The Candy Dates
(c) : THE CANDY DATES/Discogs

Naast een resem singles die je nu alleen maar op de rommelmarkt kan vinden (en dan nog!) bracht de band in 1993 haar enige lp uit: Candied Orange Peel. Veel potten werden daar niet mee gebroken, wel twaalf indiechansons die perfect aanleunden bij wat bands als Prefab Sprout, The Triffids of Green On Red destijds deden. We kozen voor Single Hearted Men omdat het één van de weinige nummers is van The Candy Dates die je op YouTube vinden kan, desalniettemin heerlijk om nog eens te horen, toch? Of was het toch die eerste keer?

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More