Home Belgisch BELPOPMUSEUM : T.C. MATIC (Ha Ha)

BELPOPMUSEUM : T.C. MATIC (Ha Ha)

by Didier Becu

Neen, onze inspiratie is niet uitgeput omdat we vandaag de belangrijkste band van dit land in ons Belpopmuseum verwelkomen. Iedereen weet (hopen we toch) wie of wat T.C. Matic is. Minder bekend zijn de pareltjes die je op YouTube tegenkomt. Beelden van tv-programma’s die nu al lang tot het collectieve vuilnis behoren, maar die toch van behoorlijk hoge geschiedkundige muzikale waarde zijn. Met dank voor de brave zielen die de tijd en de moed vinden om deze fragmenten up te loaden. Met even grote dank aan zij die ernaar zoeken. Zo botsten we via de Facebookgroep Belpop (één om te volgen) onlangs op een televisieclip van T.C. Matic die werd opgemerkt door volger Gerrit Lauwers.

Het gaat om een tv-optreden uit Pop Elektron dat in het begin van de jaren 80 liep, gepresenteerd werd door Bart Peeters en waar je baanbrekend, muzikaal werk tijdens prime time kon zien. Toen kon dat nog, check bijv. vooral via YouTube het hilarische interview met The Jesus & Mary Chain waarbij Peeters compleet het noorden verloor.

Ha Ha kwam uit het derde T.C. Matic-album Choco en staat momenteel weer volop in de belangstelling omdat Arno deze track in zijn recente Sansboutique-tour opneemt. Een ietwat vreemde clip waar de regisseur van dienst de meest vreemde toeren mocht uithalen en zijn camera meermaals op het vrouwelijk schoon mocht richten, en terwijl hij zich in feite op le beau Serge had moeten focussen. Maar goed, kon zoiets nu maar nog!

T.C. Matic werd opgericht in 1980 en was een voortvloeisel uit Tjens Couter die in 1972 ontstond, en dat op zijn beurt was opgericht uit de assen van Freckleface. Het kernduo was Arno Hintjens en Paul Couter, maar die laatste had maar weinig oren naar de newwave-invloeden die T.C. Matic kenmerkten en hij verliet kort daarna de band om te worden vervangen door Jean-Marie Aerts. In een tijdspanne van net iets meer dan vier jaar, maakte T.C. Matic vier albums die één voor één het etiket van meesterwerk verdienen. Hoe vreemd het anno 2020 mag klinken, de band besloot in 1986 om ermee te stoppen omdat de grote doorbraak er maar niet kwam, zeker niet op internationaal vlak. Nu nog moet T.C. Matic wereldwijd één van de meest onderschatte bands aller tijden zijn.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More