Home Belgisch BELPOPMUSEUM : SCOOTER (Peppermint Girl)

BELPOPMUSEUM : SCOOTER (Peppermint Girl)

by Didier Becu

Scooter. Een naam waar de meeste mensen van wegrennen als ze hem horen, met dank aan de Duitse raveband die in de Jaren 90 onze oren teisterde met ondingen als How Much Is The Fish? of (nog erger) de smaakloze cover van I Was Made For Lovin’ You van Kiss. Maar er was ook nog een Belgische Scooter. Een band die bij het grote publiek bekendheid geniet wegens de monsterhit You uit 1981. Een song die de term Belpop alle eer aandoet, maar toch te vaak gezien is als een ééndagsvlieg.

Het verhaal van deze Antwerpse groep begon ergens in 1979 toen voor de ietwat ongelukkige naam Scooter On The Road werd gekozen. Al gauw werd het Scooter, en in een internetloze tijd best een briljante naam om ergens mee te geraken. Een eerste single Tattoo Turkey (God weet wat ze daarmee wilden zeggen) verscheen op het piepkleine Mastik-label, dat in 1979 ook het enige album van de punkers De Kommeniste (1000 Duizend Titels) uitbracht. Een tweede single van Scooter (Peppermint Girl) verscheen op datzelfde label, maar de grote platenjongens zagen wel iets in de popsound van Scooter waardoor de band rond Piet Van den Heuvel algauw een contract kreeg bij Ariola wat destijds een ware hitmachine was.

Na een eerste single (Stand Out) die maar weinig potten brak, gingen de poppen aan het dansen toen You op single uitkwam en in 1981 de Zomerhit-prijs van Radio 2 voor beste anderstalige lied kreeg. Deze titel betekende dat het plaatje grijsgedraaid werd en lanceerde ook bijv. de carrière van Clouseau. Succes, maar het was voor Scooter vooral een verhaal van (veel) vallen en (af en toe) opstaan.

Hun debuut-lp One By One verkocht wel goed, maar werd vaak aanzien als die plaat met die ene hit op. Nog erger was dat de band genoodzaakt was om hun gitarist Jan Fraeyman te vervangen door Bert Decorte omdat Jan aan een terminale ziekte leed. Jan overleed kort na de release van de lp. Decorte zat een paar jaar eerder met Kloot Per W en Patrick De Witte (van de Skyblasters) bij The Misters. Lang bleef Decorte niet bij Scooter, want voor de tweede plaat Charm werd hij vervangen door Jan Verheyen. Neen, niet die Verheyen!

Ondertussen had drummer Herwig Duchateau de smaak van het producen te pakken. Naast het producerswerk van zijn eigen Scooter, zat hij ook achter de knoppen voor bijv. legendarische Belpopplaten van The Machines, Madou, Schmutz en The Bet of schreef hij Nederlandstalige schlagernummers voor artiesten als Lilaine St. Pierre en Lia Linda.

Charm werd helemaal geen succes ofschoon er toch pareltjes als Will I Ever Recover (From You) op te vinden waren. Opmerkelijk was dat deze plaat mijlenver van hun oorspronkelijke Belpopsound stond en dat ze eerder de Amerikaanse FM-rock opzochten, die met bands als Toto en Daryll Hall & John Oates in 1982 toch op zijn hoogtepunt stond. Keyboardspeler Pit Verlinde had al lang door dat Scooter een zinkend schip was, en verliet de band. In 1983 brachten de Antwerpenaren nog de compleet geflopte mini-lp Oblivion uit, maar kort daarna viel de band uit elkaar. Piet zou samen met Jan Verheyen nog Cataloog Of Cool oprichten, maar verder dan één lp ging het verhaal niet. Nadien hield Piet zich vooral bezig met het componeren voor tv- en theaterproducties.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More