Home Belgisch BELPOPMUSEUM : LUK VANKESSEL

BELPOPMUSEUM : LUK VANKESSEL

by Hans Verhoeven

We weten onderhand allemaal aan wie we de naam en de uitreiking van de MIA’s te danken hebben. Aan Luk Vankessel. Want hij schreef Mia. Aandacht getrokken? Doen we graag, hier. Lees vooral verder.

Nee, niet Vos. En weer wel natuurlijk, maar even die aandacht terug, graag. Vankessel (geboren in 1947) was een Leuvenaar die in Brussel in de hippietijd woonde. En daar is het dat vanuit een telefooncel aan de Naamse Poort, 1971, Jean-Marie Aerts hem belt. Aerts speelde voorzichtig gitaar, en reageerde op een “annonce” in Humo. Het was Vankessel die een band wou samenstellen, iets Nederlandstalig, en verder gewoon je geen zorgen maken. Aerts was toen very into Eric Clapton en Jan Akkerman, hedendaagse helden van lang geleden. En ja, ze beginnen een groep die Split heet en nee, het was geen goeie keuze, qua naam.

Aerts gaat bij de nog prille Raymond van het Groenewoud spelen. De drummer van hun bandje, Stoy Stoffelen, zou volgen. Er kwamen woorden van. Zo gaat dat in de Belgische muziekscène: het is een mierennest. Iedereen speelt met iedereen, het leven der nomaden, en moeilijk doen over een pint hoort er gewoon bij. Die pinten dronk Vankessel (echte naam Luc Guillaume, maar dus van Kessel-Lo) in Vilvoorde, in de kroeg van Ture, de steelgitarist van Pendulum. En er werd tussen pot en pint wel eens iets gespeeld. En gevochten om vrouwen. En gedronken. Zo gaat dat in de Belgische muziekscène.
Maar Vankessel doet zich een platencontract op. Bij Vogue, later Decca, en het is evenwel tot 1977 wachten, tot Mia. Moordnummer. Te mooi voor dit bestaan. Niemand kent het nog.

Er kwamen problemen van – dit is België, weet je nog, waar de scène heel klein is. De pers wilde niet mee. Nog zo’n zangertje! We hebben al Raymond en Verminnen! Nu was Vankessel echter van vele markten thuis en vier jaar later staat hij in alles wat er toe doet met Hotel Paradiso, een echte Belpop-classic. Laat even knallen. Zoals Ballen! (1979) en Billen! (1981), zijn twee reguliere lp’s.

Weer terug? Dan gaan wij nog eens zeggen dat die hele Luk Vankessel één der meest onderschatten der Belgen was. Hij leeft nog hoor. Volgens onze detectives – dat kost geld, jong! – baat hij met zijn vrouw in de Mechelsestraat in Leuven een krantenzaak uit. Het ga hem goed.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More