Home Belgisch BELPOPMUSEUM : LOU DEPRIJCK

BELPOPMUSEUM : LOU DEPRIJCK

by Hans Verhoeven

We moeten het hier eens over hem hebben. ‘Hem’, dat is Lou Deprijck, geboren op 11 januari 1946 in het nergens van nergens dat gemakshalve de naam Lessen meekreeg. Lessines, voor de goeie verstaander. Waarom?

Goeie en toch overbodige vraag. Wie is degene die schatrijk werd met zijn muziek, hier te lande? Het is niet Will Tura, niet Adamo (enfin, die mag ook niet klagen) en niet Rocco Granata. Het is Lou Deprijck En waarom? Omdat hij een song kon schrijven, tiens. Meer dan twintig miljoen geshifte units. Dan mag je al eens geschift zijn. Hij begon eraan zo rond 1970, samen met Sylvain Vanholme. Die zat in The Wallace Collection maar was dat hippie-gezaag meer dan beu. Hij wou zich eens goed amuseren, en qua amusement kan niemand aan Lou Deprijck tippen. Daar en toen begon Two Man Sound.

In 1971 winnen ze een grote muziekprijs op het festival van Rio De Janeiro, wat dat ook moge zijn. Met Copacabana, een song als een zonsopgang op zee met wind in de zeilen.

En Brazilië laat sporen na bij Lou Deprijck. Er zijn de langbenige schonen, er is drank à volonté en er is de muziek: tropisch, exotisch, zo ver van Lessines als maar mogelijk. Lou slaat het in zich op, leert tussen pot en pint wat Portugees en zie, 1975, een wereldhit is daar. Charlie Brown.

Het is meer dan typisch dat Two Man Sound eigenlijk met zijn drieën zijn: Yves Lacomblez, Pipou voor de vrienden, speelt bongo en doet gek. Maar gekker dan in 1977 wordt het niet. In dat jaar raast de punk over de wereld, her en der gewetens schoppend. Lou hoort de kassa’s rinkelen, maar er is een probleem: hij is al te oud en te dik om de pogo te dansen. Dus heeft hij iemand nodig om zijn compositie Ça Plane Pour Moi te lippen; iemand die jong en sexy genoeg is voor het plaatje, op tekst van Pipou. Enter Roger Jouret, sindsdien bekend als Plastic Bertrand.

Twee jaar later is Deprijck alweer met iets anders aan de slag. Met wat langbenige schonen – niet Braziliaans – maakt hij Kingston, Kingston onder het mom van Lou & The Hollywood Bananas. Hij is dan de koning van het Brusselse nachtleven – acteur en drinkmaatje Oliver Reed is een vriend – en het geld stroomt binnen. Want in Brazilië is hij nog meer dan een koning, getuige Disco Samba. En het mag al eens wat kosten: als in 1986 de komeet van Halley z’n toertje doet doorheen ons zonnestelsel, chartert Lou een privéjet om het fenomeen boven de wolken te kunnen aanschouwen. Natuurlijk had hij al wat op. “Ik heb die komeet zien vliegen”, klonk het.

Zijn leven in de jaren negentig speelde zich grotendeels in het Thaïse Pattaya af. Hij zou terug in België zijn. België, waar dit hier allemaal om draait. En zonder Lou Deprijck was het hier een stuk vervelender.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More