Home Belgisch BELPOPMUSEUM : L’AVANTI

BELPOPMUSEUM : L’AVANTI

by Didier Becu

We hebben het er dagelijks over: artiesten die tegen de bierkaai vechten, schreeuwen om gehoord te worden maar het al te vaak moeten stellen met beperkt succes, als we dat laatste woord al mogen gebruiken. Vroeger was het niet anders, het Belpoparchief bulkt van de bands die beter verdienen, en ook in ons museum zoeken we regelmatig acts die vandaag (jammer genoeg) zo goed als vergeten zijn.

L’Avanti is daar een perfect voorbeeld van. Een groep uit Zottegem die ontstaan is in café Den James. Neen, tot dusver zijn we daar nog niet aan de toog blijven plakken, maar mocht je er ooit geraken dan zullen de ogen van de cafébazin ongetwijfeld fonkelen als je het met haar over Luc Van de Sijpe, Pascal De Crits, Luc Van Heddegem, de overleden bassist Chris Ceuterick (die nadien vervangen werd door Koen Thienpont), Danny Van Der Cruyssen en Sara Van Crombrugge hebt.

Nooit echt doorgebroken, maar je kon de groep altijd wel ergens op een podium in regio Zottegem spotten. In hun begindagen actief in de periode van 1987 tot 1999, en de band mag zeggen dat ze op evenementen als Humo’s Rock Rally, Schelderock, Rock Zottegem, Denderrock of de Bierfeesten in Oudenaarde het podium deelden met Belpopiconen als De Kreuners, The Scabs, Dinky Toys, Clouseau en Soulsister. In die periode bracht de band vier singles uit waaronder drie op het Gentse Tempo-label dat naast singles van The Serious Five en The Shakers vooral veel filmmuziek uitbracht waaronder die van Dirk Brossé. Een vierde single (I Wanna) Make It Up To You ‎verscheen op de major Indisc.

(c) : L’AVANTI/Discogs

In 1999 besloot de band om ermee te stoppen, maar toen bassist Chris overleed kregen de leden opnieuw de goesting om terug het podium op te gaan. Het resulteerde in 2009 in een reünie-optreden en twee cd’s. Helaas was er een gebrek aan bookingen en besloot L’Avanti om er definitief mee te stoppen, hoewel een viertal van hun nu betrokken zijn bij andere bands.

Wij kozen voor hun uiterst knappe debuutsingle What’s Going On die je ook op de cd The Right Track kan vinden. Een typisch heerlijk Belpopnummer met een groovy beat en een absolute oorwurm. Overigens, één van de weinige one-sided singles die in ons land is uitgebracht.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More