Home ReviewsAlbum Reviews VARIOUS ARTISTS – Doing It In Lagos: Boogie, Pop & Disco in 1980s Nigeria (Soundway)

VARIOUS ARTISTS – Doing It In Lagos: Boogie, Pop & Disco in 1980s Nigeria (Soundway)

by Didier Becu

“In de muziek bestaan ook veel racisten. Hun kop is leeg, de mode vult ze op.” Niet onze woorden, wel die van Raymond Van Het Groenewoud toen hij een ode bracht aan de cha cha cha. Uiteindelijk heeft de man overschot van gelijk, feit is dat je die andere muziek ook moet kennen, en vooral weten te vinden!

Hoeveel mensen zouden bijv. weten dat er in Nigeria in de jaren 80 een hele discobeweging aan de gang was met als resultaat een hele resem deuntjes die (weliswaar een paar jaar te laat) perfect door de speakers van de Studio 54 zouden kunnen knallen?

Het gerenommeerde Soundway-label probeert al jaren om de vaak onbekende niet-Westerse muzikale wereld aan de onwetenden, en natuurlijk de geïnteresseerden,  voor te stellen. Op Doing It In Lagos: Boogie, Pop & Disco in 1980s Nigeria staan er 21 artiesten waarvan de meeste mensen nog nooit hebben gehoord, en hoewel het er raden naar hebben of deze muzikanten in eigen land ooit enige betekenis hebben gehad, mogen ze gerust meedraaien met de grotere uit het genre. Niet dat het zo belangrijk is, luister bijv. naar het geniale Identify With Your Root van Odion Iruoje en je herbeleeft meteen de fantastische hoogdagen van Grandmaster Flash. We hebben er eerlijkheidshalve maar eentje uitgepikt, want over elke track op deze compilatie kun je wel iets verzinnen en tot de conclusie komen dat, moesten deze songs van Europese makelij zijn, ze waren voorbestemd om een klassieker in het genre te worden.

De songs bezitten één voor één de nodige funk, hebben de aantrekkingskracht van wat een hit zou moeten worden en zorgt voor de nodige dansbewegingen op de heupen. Wij hebben ze allemaal netjes voor je geselecteerd zodat je ze zelf kan beluisteren en een oordeel kan vellen. Haal dus maar zo’n discobal vol glitter van zolder, zet je stereo aan, beeld je je voor eventjes in dat je parket een dansvloer met ingebouwde lichten wordt en waan jezelf twee uur in Nigeria.

Mensen die de Westerse variant van de discofunk verafschuwen zullen een even grote afkeer aan deze 21 artiesten hebben, muziekfanaten die wel eens een plaatje van Chic of Sylvester (we zeggen maar iets) op de draaitafel durven gooien , zullen dit zonder twijfel weten te smaken. Now shake that body!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More