Home ReviewsLuminous Gold THE GERBILS – Are You Sleepy (Elephant Six)

THE GERBILS – Are You Sleepy (Elephant Six)

by Wout Meganck

Voor elke band met bekendheid bestaan er een handvol bands die het nooit hebben gemaakt. Wij kennen nu allemaal wel het SubPop-label omdat die het geluk hebben gehad om met een groepje uit Seatlle te werken dat later wereldwijd doorbrak. Maar ook Nirvana was ook ooit een band waarvan niemand had gehoord.

The Gerbils

Het Elephant 6-label was ons tot voor kort compleet onbekend. Het werd opgericht in 1991 door een aantal jeugdvrienden die een passie deelden voor psychedelische rock uit de jaren 60. Ze releaseten een aantal plaatjes die quasi allemaal onder de radar bleven. Enkele namen: The Apples In Stereo, The Olivia Tremor Control, Neutral Milk Hotel, Beulah, Elf Power, Montreal, The Minders… Het label hield op te bestaan eind jaren 90 ten gevolge van banale feiten als een ziekte en een scheiding. Maar nu, bijna 30 jaar later, is het vuur terug aangewakkerd en plannen ze een aantal nieuwe releases en re-issues van die platen waarmee het voor hen allemaal begon.

Een eerste re-issue is Are You Sleepy van The Gerbils, een trio uit Athens dat groezelige lo-fi maakte. Dit is echt lo-fi van het soort waarvoor de term werd uitgevonden. Een 1-take opname. Dat wil dus zeggen dat alle instrumenten in één keer, met allerlei extra geluiden waarvan je nooit zeker bent of het de bedoeling was dat ze er waren, zijn opgenomen.

Er is heel veel kans dat The Gerbils ook nu geen potten gaan breken, maar we zijn wel gecharmeerd door de naïviteit en de creativiteit die deze bende etaleert. Er staan veel toffe nummers op, maar als je er slechts een paar wilt beluisteren, dan zouden we Lead willen tippen dat ons wat deed denken aan The Melvins of Penny Waits en dat duidelijk geïnspireerd is door Sebadoh. The word is out, in Crayon Box horen we dat Sebadoh blijkbaar hun favoriete band is. No suprise.

Indertijd was Are You Sleepy overal beschikbaar op cd en op vinyl in het Verenigd Konkinrijk. Nu is het de bedoeling om alle formaten rond te sturen, maar als je er eentje wil te pakken krijgen, zal je wellicht het label zelf moeten aanschrijven. De re-issue is voorzien op 9 augustus.

Als je de plaat op vinyl wilt binnenhalen, wat we ten zeerste zouden aanbevelen, dan kan je terecht op de volgende link.

Via Soundcloud kan je nu al één track beluisteren.

Facebook The Gerbils

Facebook Elephant 6

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More