Home ReviewsAlbum Reviews THE FLAMING LIPS – King’s Mouth (Bella Union)

THE FLAMING LIPS – King’s Mouth (Bella Union)

by SANDRA REGENT

Eerder dit jaar brachten The Flaming Lips ter gelegenheid van Record Store Day al de exclusieve King’s Mouth: Music And Songs uit op 4000 gouden vinyl kopieën. Nu is het de beurt aan de wereldwijde release van King’s Mouth dat een conceptalbum geworden is. Gebaseerd op de bands kunstwerk met dito naam dat in 2015 gelanceerd werd in The Womb, een psychedelisch kunstcentrum in Oklahoma City opgericht doorfrontman Wayne Michael Coyne. Het kunstwerk is eigenlijk een zeven minuten durende multimediashow binnenin een gigantisch overmaats hoofd, met Mick Jones van The Clash als verteller van dienst.

(c) Bella Union – The Flaming Lips

Het album gaat over een magische koning die de kosmos meedraagt in zijn gigantische hoofd en sterft terwijl hij zijn onderdanen probeert te redden van een lawine. “The King’s Mouth is een fantasy-avontuur geïnspireerd door dezelfde vonk als de live performances van Flaming Lips en geschreven voor mensen van alle leeftijden, culturen en religies”, aldus Coyne.

De wervelende intro à la Jean-Michel Jarre van We Don’t Know How luidt het begin van het verhaal in met Mick Jones als verteller. We horen en voelen het hartverscheurende verhaal van een jongetje wiens moeder sterft bij de geboorte. Het vervolg van de pasgeboren koning vinden we in The Sparrow en Giant Baby. The Sparrow met die hese haast kinderlijke stem van Wayne Coyne die een emotioneel relaas doet in symbiose met de akoestische gitaar, analoge synths die hartverscheurende klanken produceren en een artificieel koor op de achtergrond. Giant Baby is dan weer een lichtjes excentriek wiegelied vol bizarre computerbliepjes, overstuurde synthbassen en de ijle, hoge kopstem van Coyne.

Mother Universe trakteert ons op een anderhalve minuut durende, wonderlijke, symfonische interlude waardoor How Many Times een nog vreemdere eend in de bijt lijkt. Een grandioze, vertederende popsong die bol staat van de vervormde stemsamples en soundscapes. Het epische, met een hoog M83-gehalte, Electric Fire sluit hier perfect bij aan. Een apocalyptische storm blaast ons omver. Mick Jones’ flegmatieke relaas aangevuld met de etherische Vangelisachtige vocals van Coyne, indrukwekkende symfonische gongs, eindigend met exploderend, allesverzwelgend, overstuurd synthgeweld. Een oorgasme van jewelste!

Voor een opbouw volgens het boekje zijn we bij de Amerikanen aan het foute adres. Na al dat kosmisch sterrenstof switchen de heren over naar de folkloristische leadsingle en middenstuk van hun conceptalbum. All For The Life Of The City kunnen we het best omschrijven als een soort avantgarde volksmuziekje over hoe de koning zijn volk redt van een lawine maar zelf sterft. “Hurry up the king is dead.”

Feedaloodum Beedle Dot voelt alsof we in een groovy-versie van de flipperkast van Ennio Morricone zitten. In dat universum blijven we rondslingeren met het morbide Funeral Parade waarin we vrolijk huppelend achter de rouwstoet aan lopen en het narratieve Dipped In Steel met de hypnotiserende stem van Jones en de sinistere klank van kerkklokken op de achtergrond.

De climax van het verhaal vinden we in het breekbare Mouth Of The King waarbij de koning, het hoofdpersonage van het verhaal, zachtjes afscheid neemt. Het grootse, in warmbloedige Elbow-stijl How Can A Head, is de perfecte apotheose van deze psychedelische fantasiereis. And that is the end of our story, bye!

Mocht het nog niet duidelijk zijn, dit is allesbehalve een doorsnee psychedelisch popalbum maar meer een soort abstracte kunstcollectie. Of beter nog, een muzikale fantasiecollage van dramatische, bizarre, intrigerende, rijke en boeiende hersenspinsels met Mick Jones als de lijm die alles samenhoudt. The Flaming Lips hebben altijd wat rondgezworven in hun eigenzinnige, wonderlijke universum. De ene keer met al wat meer succes dan de andere. Met King’s Mouth bewijzen ze eens en voor altijd dat het fijn vertoeven is in dat universum.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More