Home ReviewsAlbum Reviews TAPAGE & GARETH DAVIS – States (Moving Furniture).

TAPAGE & GARETH DAVIS – States (Moving Furniture).

by Patrick Bruneel

Tijs Ham maakt sinds 2008 albums onder de naam Tapage. Labels als Ad Noiseam, LoMechanik en Tympanik Audio hebben releases van Tapage in hun rooster staan. En het Amsterdamse Moving Furniture natuurlijk, dat eerder een duoplaat van Tapage met Espoir (Roald van Dillewijn), genaamd Poetic Infomercial Experimentalism uitbracht.

Gareth Davis levert actief bijdrages aan albums sinds datzelfde jaar 2008. Hij maakt indien relevant deel uit van onder meer A-Sun Amissa en Oiseaux-Tempête. Samenwerken deed hij eerder met onder meer Machinefabriek en Rutger Zuyderveldt (dat is dezelfde man), Elliot Sharp, Jan en Romke Kleefstra, Merzbow en nu Tapage.

Davis speelt basklarinet, Ham maakte een opstelling waarbij analoge feedback hier en daar wordt gemanipuleerd en een eigen systeem gaat vormen waarbij de elektronica zelf klanken gaat opwekken. Die kunnen dan opnieuw worden aangestuurd, bewerkt en vervormd, of niet.

Ham maakte de opstelling in eerste instantie voor concerten, maar kon de verleiding niet weerstaan om er voor een album mee aan de slag te gaan, zeker gezien de mogelijkheid om samen te werken met Gareth Davis. De drie nummers op de tot driehonderd exemplaren gelimiteerde vinyl States is het verbazingwekkende resultaat.

De abstracte feedbackklanken die door Ham’s installatie worden opgewekt, zijn als snoepjes voor Davis om er zijn uitgepuurde basklarinetklanken tegenover te zetten. Davis voert als het ware een gesprek met de lang uitgesponnen feedback, die net zo goed bij momenten heel minimaal van toon is en soms meer de kant van noise uitgaat. Meer dan drones is States vooral een geslaagd experiment.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More