België is een mooi land om te vertoeven als ebm-electro-industrialfan. We teren op een fikse basis grondleggers, waar – vaak even sterke – opvolgers met nieuwe beats de dansvloeren laten vollopen. Super Dragon Punch!! is zeker één van hen. En hoewel hun debuutep Shatter nog maar 4 jaar oud is, verbaasde de band rond de half-Belgische, half-Mexicaanse mastermind Jeremie Venganza al tijdens de vele energieke liveshows in Europa. Maar evengoed in Mexico en Japan, waar ze podia deelden met namen als Suicide Commando, Surgyn, Underviewer, Dive, Ambassador21, Alien Vampires, Centhron, State Of The Union, Torul, Alphamay, Elm, Pro Patria, Larva, Nova-Spes, Schwarzschild, Alienare, Omodaka,…
In de release van dit eerste volledige album Feral, staken Jérémie Venganza (zang), Sem Roosen (bas) en Noémi Meteors (synths) heel wat energie, passie en toewijding en dat geeft de thema’s van zelfreflectie, innerlijke demonen en emotionele breekbaarheid een sterk eigen karakter.
Met tintelende synths en heel wat techno-elementen klinkt Inhale, speels voorzien van midi-tonen die recht uit een jaren 80 game lijken te komen. Chaotisch wervelende vocalen zorgen voor diepte en de beats jagen onze hartslag na.
Sneller en met een bittere ondertoon neemt Wire ons meteen mee de dansvloer op. Voorzien van de nodige rauwe hardheid, opgesierd door de elegante synthlijnen, die er voor zorgen dat niet enkel kilheid weerklinkt. De verwrongen bitterheid wordt uitvergroot in verschillende tracks, zoals Sense, maar ook Distance, waarbij het ritme ons op sleeptouw neemt, terwijl vocals dissonant klinken naast de synths en bleeps.
Donker uitdagend lokt Frame ons om te verdwalen in de echo van geluiden, voorzien van een knap contrast tussen galmende soundscapes en zichzelf herhalende strakke ritmes.
In een verhoogd, pompend ritme en met oplopende synths, is Hologram een eclectisch dansnummer, waarbij ook Compress aanleunt qua stijl. Terwijl Select dan eerder in een emotioneel meeslepende sfeer, rauwe beats poneert, tussen flink uitgesproken synthlijnen, die Jeremie met zijn stem perfect weet te verbinden.
Sutura is de track die ons het meest aangrijpt. Een zware track met een traag complexe opbouw. We zien haar zo voor ons staan, als een litteken op de dansvloer, zichzelf een traan dansend door de nacht…
“Why won’t you look at me
There’s nothing left to fear
You’ll be A scar in here”
Rancor heeft een modern geluid, waarin af en toe verrassende elementen opduiken die in de eerste seconden erg oncomfortabel aanvoelen, maar daarna volledig versmelten in het reeds aanwezige sonische kader. Sterk!
De rauwe beats in Crash contrasteren knap met de toetsen die even vaak retro als sci-fi klinken. Wat ons nu pas opvalt, maar een sterkte is doorheen het volledige album, is dat ook de ritmiek in de vocalen het Super Dragon Punch!!-geluid een sterke uniciteit geeft.
Reflection hoefde ons niet meer te overtuigen dat we het trio zo snel mogelijk live willen zien, maar doet het als afsluiter van dit album, toch maar opnieuw. De energie die in iedere track vervat zit, klinkt nu al verbazend, dus het belooft een intens feestje om Jeremie, Sem en Noémie hiermee live aan het werk te zien.
Als een super punch tegen de grenzen van een bepaald genre, brengt dit drietal in deze twaalf tracks een combinatie van ebm, electro, synthpunk en industrial met invloeden uit de technoscene en retro videogames, zonder zichzelf te verliezen. Zowel de eigenzinnigheid als de intensiteit van Super Dragon Punch!! weerklinkt op Feral in harde schoonheid terug.
Feral werd gemixt en gemasterd door Hocico en Racso Agroyam (Dulce Liquido). De track Frame is gemixt door Krischan Wesenberg. Het album is verschenen op cd bij ScentAir Records.