Home ReviewsAlbum Reviews ROSE & SANDY – Horizontal Alliances, Vertical Conflicts

ROSE & SANDY – Horizontal Alliances, Vertical Conflicts

by Patrick Bruneel

Rose & Sandy is een duo doorgewinterde muzikanten uit Glasgow. Ruaridh Law gebruikt ook de naam The Village Orchestra, en maakt deel uit van het duo Accrual en het trio Marcia Blaine School For Girls, waarin ook Dave Donnelly aka Production Unit aka Dirty Hope, de andere helft van Rose & Sandy.

In 2010 bracht het duo al eens een album uit op Moving Furniture, getiteld Play Cat’s Cradle. Op die plaat speelde Donnelly een instrument dat lijkt op een citer. Deze keer hanteert hij een autoharp, ook al een snaarinstrument dat lijkt op een citer, maar toch helemaal anders van toon. Beide instrumenten werden hem ter hand gesteld door een klooster, wat ook de sacrale sfeer van beide cd’s verklaart.

Waar Donnelly daadwerkelijk het instrument bespeelt, is Law degene die de klanken door allerlei software jaagt om de dronekwaliteiten nog extra in de verf te zetten. Die software is speciaal ontworpen om de klanken te verwerken en bewerken op een visuele manier (zie het hoesje). De klanken worden opgesplitst in negen delen, als een soort religie zo minutieus.

Zeven stukken staan er op het schijfje, die qua tijdsduur variëren tussen de twee en de achttien minuten. Vermoedelijk zijn ze grotendeels geïmproviseerd, ter plekke de mogelijkheden van het instrument en de software testend op zijn mogelijkheden. Dat levert bij momenten uitstekende klanksculpturen op maar niet over de hele lijn. Soms lijkt de bevlogenheid en de inspiratie wat zoek. Daardoor klinkt Horizontal Alliances, Vertical Conflicts hier en daar te vrijblijvend om over de hele rit boeiend te blijven.

www.movingfurniturerecords.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More