Home ReviewsAlbum Reviews RED MARBLES – Red Marbles (Wet Wood Swing Records)

RED MARBLES – Red Marbles (Wet Wood Swing Records)

by JAKOB VANHEE

Red Marbles is een project van Jan Van Den Abbeele en Mathias Spriet, samen met Tuur Delodder, ook de leden van MASDA (uit Wichelen). Nu leveren ze een quasi akoestische plaat af, onder de noemer Red Marbles. Dit zou een mooi visitekaartje kunnen worden. Twee gitaren (en soms een stem), meer is het niet.

Wet Wood Swing is de instrumentale opener en omvat twee dialogerende gitaren. Er druipt wat melancholie af maar ook weidsheid. Ry Cooder knikkebolt tevreden mee. We noteerden (in het klad), ‘zondagochtend’ en ‘uit het raam staren’. 

Suffer For Me, tokkelt minder vooruit en dient zich aan als een klaagwalsje. “Wake up my friend, let the thinking to the elderly”. Zo zijn er nog wel wat tekstuele fijnigheden. Ook Flowers is een instrumental en nestelt zich wat in dezelfde sfeer als het openingsnummer. Mooi.

Red Head Waltz start met een gefluisterd “Jin, twji, drie en viere”. En je hoort de vingers aanslaan en spelen. Dit draagt ook bij tot de luisterervaring. Of luister eens naar As Long As You Stay (For The Night To Come). Twee duellerende gitaren en je ziet ze bijna voor je neus bespeeld worden. Fingerpicking good!

Spider is pure sfeerschepping en kan zo op een soundtrack gezet worden. Bij een hele donkere en trippy scene, dat spreekt voor zich. Shoot/Strike kennen we van Fungus in Mugs maar zit hier in een akoestisch jasje. Anders ja, en minder dreigend dan de elektrische versie. Maar Mark Lanegan zou hier wel wat mee aankunnen. Ja, dat is een schoon compliment inderdaad, zo zijn we dan weer.

Geworteld in blues en klassieke gitaarmuziek, met hun eigen melancholische zielen. Zo omschrijven ze zelf hun muziek. Daar kunnen we ons wel in vinden. Misschien hadden ze het geheel 100% instrumentaal moeten houden, als statement. Maar dan zouden we wel het heel mooie (en afsluitende) Blue Marbles moeten missen. Opnieuw een Fungus in Mugs unplugged song. Kiezen is verliezen zou zomaar van toepassing kunnen zijn op deze plaat. Less is more ook.

Het moet gezegd worden, het geheel klinkt professioneel en ietwat ‘on-Belgisch’. En toch heel organisch. Dit mag gerust als een compliment gezien worden. Daarom verdient dit een luisterbeurt en kijk, dat kan gewoon gratis via Spotify!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More