Home ReviewsAlbum Reviews PRINCE – Purple Rain

PRINCE – Purple Rain

by Didier Becu

Daar stond hij dan in 1984. Een meter achtenvijftig, poserend op een moto, een blik die je vertelde dat hij de wereld ging veroveren en het in zijn bol kreeg om zichzelf tot de purperen hoogheid te kronen. Aan hoogheidswaanzin geen gebrek, maar wat wil je als je ook met de spotnaam van Minneapolis midget door het leven moet.

Wie twee jaar eerder verkondigde dat Michael Jackson met Thriller de funkpopplaat van de eeuw had gemaakt, moest voortaan rekening houden met ene Prince Rogers Nelson. Zijn vorige platen zoals 1999 en Controversy hadden al de critici overtuigd, en de singles eruit waren hits, maar het zou pas tot Purple Rain duren vooraleer iedereen het over Prince had.

Jackson had peperdure videos nodig om MTV te halen, Prince maakte gewoon één flutfilm en de video’s van alle vijf singles waren niet meer dan een compilatie van beelden daaruit. Prince op zijn moto, steeds op zoek naar zijn geliefde Apolonnia en erkenning.

De film zelf is er één die je vandaag (op de nostalgie na) niet meer terug wil zien, de soundtrack ervan wordt terecht als één van de beste platen ooit beschouwd!

De cd opent met Let’s Go Crazy, het ultieme fuifnummer uit de 80s. Een feelgoodsong, maar op het midden doorkruist wordt door een explosie van gitaren die Prince niet alleen tot een rockgod herschiepen, maar waardoor hij ook werd vergeleken met Jimi Hendrix. En ja, figuurlijk stak het icoon zijn gitaar meer dan één keer in brand, de gitaar werd bijna letterlijk verkracht, het verlengde van je weet wel wat.

Er zijn vele redenen waarom Purple Rain aansloeg. Een nieuw geluid, een popster met ontzettend veel charisma, massa’s mooie vrouwen rondom hem, maar vooral pop met de hoofdletter P. Take Me With U moet zowat één van de mooiste funkpopsongs ooit zijn, drumcomputers klonken nooit zo cool als op deze song.

Prince was (en is) ook emotie. Iemand die de mooiste liefdesliedjes schreef. Grijsgedraaid in de jaren 80, maar tegenwoordig haalt het nauwelijks de radio. Luister naar het hartverscheurende The Beautiful Ones, de kreet die iedere jongeman wel eens uitroept  wanneer het meisje van zijn dromen door zijn vingers glipt. Prince dacht dat hij god was, en hij was het!

Grensverleggend, ook dat was Prince. Computer Blue was eerder de klassieke-Prince zoals we op 1999 al konden horen, met alweer dat genie van een artiest die een song kon schrijven.

Ook extravaganza hoort thuis in het Prince-woordenboek. Darling Nikki is een ontploffing van emoties, weirde elektronica dat is vermengd met vernuft en experiment. Een popster, maar één die niet zoals de rest was, één die durfde risico’s te nemen en hem uiteindelijk samen met Bowie tot de twee grootste muzikale kameleons maakte.

Ontroering, het hoort ook bij Prince. When Doves Cry, de ideale opener van een B-kant (ja, toen kochten we platen!).

Prince was ook dansen! De moonwalk aanleren is niet simpel, maar in feite wou iedereen gewoon liever de vreemde gebaren van Prince van I Would Die 4 U nabootsen. Prince was seks, de wereld tonen dat je cool bent. Want ja, Baby I’m A Star…de Prince-disco en één van die vele songs die ervoor zorgde dat dit zesde album van Prince (de eerste met zijn begeleidingsband The Revolution) in iedere platencollectie (zelfs bij twijfelaars) belandde.

Sinds 1984 was er geen ontsnappen meer aan, Prince had zijn imperium opgebouwd en de zonen en dochters die hij uitzond (van Sheila E. Tot Wendy & Lisa) zorgden ervoor dat Prince dag in dag uit de MTV-zender (toen even relevant als nu YouTube) bevolkte.

En dan de afsluiter, die titelsong…die plakkerd, Purple Rain de slow die iedereen wilde horen al was het maar omdat hij bijna tien minuten duurde. Tien minuten in de armen van het meisje van je dromen, en een kei van een song bovenop.

Hoewel de kinderen van de jaren 80 lijdzaam moeten toezien om toe te geven aan het feit dat de meeste van de hitalbums van toen nu niet meer dan onbespeelbare rommel zijn geworden, blijft Purple Rain één die er eeuwig zal staan.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More