Home ReviewsAlbum Reviews PICAPICA – Together & Apart (Rough Trade Records)

PICAPICA – Together & Apart (Rough Trade Records)

by Nel Mertens

PicaPica is de Latijnse naam voor de ekster en verwijst naar hun hamsteren van stilistische folk, West Coast pop en luchtige in sepia gekleurde harmonieuze stemmen. Na hun debuut-ep Spring & Shade vorig jaar, heeft PicaPica nu ook een album uit. Het vocale duo Josienne Clark en Samantha Whates brengen samen met muzikanten Adam Beattie en Sonny Johns een zomers klinkend album met dertien nummers over welbevinden en hartzeer, lente en schaduw, liefde, verlies en emoties. Steeds op zoek naar evenwicht tussen de pleziertjes en de zorgen.

Zacht zwevend komt het aparte vocale duet tot stand in Together & Apart, de titeltrack van het album. Meteen hoor je de enorme sterkte van het samensmelten van de twee aparte stemmen, die het hele album draagt.

Zuiders getinte gitaren begeleiden in On The Wing en Day To Day Parade.“You didn’t break me, I never been strong”. Ironie in de tekst, maar evengoed in de uitdagende ‘tatata-woe-hoe’-vocals in Cast In Stone.

Family, Friends & Lovers gaat over de rol die geld tussen verschillende partijen soms gaat spelen. “Money is so funny between family, friend and lovers.” De teleurstelling ligt in de stemmen van de dames gevoelig mooi. Ook Teeth & Chin , Opposite Song en To K(no)w One zijn overgoten met die gevoelige emotionaliteit.

Het knappe Sucker Punch zit vol akoestische zachtheid, waar door meerstemmigheid heel wat pit in komt. Het ritme valt meteen op in Seesaw. En daarmee wordt in het nummer regelmatig een vreemd verrassend loopje mee genomen. Zowel door de ritmesectie als op vocaal vlak. Zwoel neemt PicaPica ons mee in The Weather. Geruststellend, met blazers, als op een zwoele avond na een tergend hete dag. In Stones horen we een diepe rust, maar een even diepe tristesse, perfect weergegeven door twee straf klinkende vrouwen.

Ook al worden er moeilijke thema’s aangesneden, PicaPica doet dit met een opgewekte sound en een grote ‘rek’ in hun stembereik.

Je kan Together & Apart van PicaPica bestellen via deze link. Het album is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More