Home ReviewsAlbum Reviews PARZIVAL – The Golden Bough (Moondrop Records)

PARZIVAL – The Golden Bough (Moondrop Records)

by Nel Mertens

De Deense band Parzival, rond de van Rusland afkomstige frontman Dimitrij Bablevskij, dankt zijn naam aan het Duitse, dertiende eeuwse gedicht Parzival van  Wolfram von Eschenbach. Als één van de oudste undergroundbands, startten ze in hun beginjaren onder de naam Stiff Miners waarmee ze 2 albums uitgaven. Er volgden er 9 onder de naam Parzival en dat maakt van de nieuwe De Golden Bough hun twaalde release.

De bellen, de traagzware drumslagen, de folky backings en de doomy zanglijn in Tumbling Down zetten meteen de uitzonderlijk gediversifieerde stijl van deze band neer. De folkelementen dringen zich hoger op in Agape. Het blijft toch wel bijzonder hoe deze band zo’n uiteenlopende genres weet te combineren.

Titeltrack Golden Bough klinkt instrumentaal lichter dan de andere tracks, hoewel Bablevskij’s stem de diepe ondergond uit lijkt te kruipen, gecounterd door zijn vrouwelijke collega-zangeressen die een melancholisch spel bouwen rond die zware vocalen. Een knap toetsenintermezzo, begeleid door elektrische gitaar brengt ademruimte in dit nummer, dat verder – net als  The Grinder Of God en Catcher In The Ground – gebukt gaat onder de loodzware druk op het strottenhoofd van de frontman.

Met een titel als Doctor Plague, gitaren die de zanglijn echoën en de dreigende piano-akkoorden moést dit wel een onheilspellende sound krijgen. Het beeld van de dokter der plagen die door het dorp strompelt en levens stroopt in zijn baan door de duisternis, is nooit ver weg. Wanderer sluit traag, bombastisch af.

Op The Golden Bough horen we opmerkelijk meer elektrische gitaar en drums dan eerder. Toch blijven hoge dramatiek en een knap bombastische theatraliteit het ultieme kenmerk van Parzival. De antropologische insteek komt uit het boek The Golden Bough Van de Schotse Sir James George Frazer, dat perfect past binnen Parzivals’ combinatie van magie en religie.

Hoewel hun werk minder elektronisch opgebouwd is en ook middeleeuwse elementen en Gregoriaans gezang omvat, doet het vaak een Laibach-belletje rinkelen: een theatrale sound met Wagner-trekjes, die wellicht aanslaat binnen zowel goth-, metal-, neofolk- als industrialscenes.

Het album The Golden Bough is digitaal, op cd en op lp verkrijgbaar bij het label Moondrop Records en omvat 9 nummers vol harde magie, hoewel het wellicht niet voor het grote publiek weggelegd is.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More