Home ReviewsAlbum Reviews NICKOLAS MOHANNA – Smoke (Aagoo / Rev Lab)

NICKOLAS MOHANNA – Smoke (Aagoo / Rev Lab)

by Patrick Bruneel

Het mag al eens iets meer zijn bij het label REV.Lab. Bas Mantel beheert het in Amsterdam gevestigde onafhankelijke platform dat steevast op zoek gaat naar de wisselwerking tussen grafisch werk en muziek. Welke grafische vertaling kan worden gegeven aan de fysieke output van muziek en hoe gedragen beiden zich tegenover elkaar, daar gaat het om.

Vandaar dat Smoke in een editie van honderd exemplaren verschijnt, zijnde een vinyl, een poster en een boek. Voor de minder gegoeden zoals ondergetekende is er nog altijd de mogelijkheid om de muziek digitaal te beluisteren of aan te kopen.

Smoke is op zich een selectie van nieuw werk van Nickolas Mohanna, al is dat bij beluistering absoluut niet te merken. De nummers lijken te zijn gemaakt voor een album waarin de artiest zijn kunnen wil laten horen. De stukken mogen dan misschien ietwat divers zijn, voor een geoefende luisteraar klinkt de plaat meer dan een beetje coherent.

Percussie en akoestische snaarinstrumenten vormen de basis waarvan Nickolas Mohanna vertrekt voor zijn grotendeels instrumentale excursies. Opener Tower zet de luisteraar een beetje op het verkeerde been door het gebruik van verontrustende stemsamples en de industrial aandoende feel van het nummer. Daarvan is verder op het album, negen nummers in iets meer dan een half uur, weinig meer van te merken.

Smoke is bovenal een intrigerende verzameling soundscapes die een open geest verlangt en verdient. Bij elke luisterbeurt ontdekken we nieuwe klanken en sferen en is onze initiële vrees dat dit een elitaire plaat was, compleet ongegrond. Degenen die het openingsnummer kunnen hebben, zullen erna met volle teugen genieten van de rest van deze verrassende compilatie die er geen is.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More