Home ReviewsLuminous Gold LUMINOUS GOLD: THE EX – The Sky Is Blue Again

LUMINOUS GOLD: THE EX – The Sky Is Blue Again

by Bootsie Butsenzeller

Sinds juli van vorig jaar houden we deze Gold rubriek steeds uitsluitend Belgisch, het is ons dan hopelijk ook vergeven dat we nu voor het eerst toch even de grens oversteken om onze noorderburen te bezoeken. Meer bepaald Wormer in de Zaanstreek, een vruchtbaar gehucht dat ons buiten De Kift ook The Ex schonk. Wij zijn er sinds hun debuut lp Disturbing Domestic Peace uit 1980 altijd onvoorwaardelijk fan van gebleven.

Dit jaar (ze zijn in ’79 begonnen) vieren ze dan ook hun 40ste verjaardag, we tipten reeds het concert van 10 februari in de Gentse Handelsbeurs naar aanleiding van dit heuglijke feit.

Muzikale straatvegers, die in hun bestaan alles wat ze tegenkomen en interessant vinden opslorpen, kneden en terug uitkotsen. Of het nu gaat om jazzdrummer Han Bennink, Ethiopisch saxwonder Getatchew Mekuria, met een bigband teksten van Jan Mulder onder handen nemen, Fishtank sessies met Tortoise en Sonic Youth, hun instant composers pool (met o.a drummer Paal Nilssen Love en rietblazer Ken Vandermark) of hun Starters Alternators album opnemen bij Steve Albini.

Ook alweer tien jaar geleden stapte zanger van het eerste uur G.W Sok uit de band en werd vervangen door Arnold De Boer van Zea, met wie de band ook al eerder samenwerkte. Dat resulteerde in het straffe album Catch My Shoe en alles wat erna kwam. Zoals hun 27 Passports plaat van vorig jaar.

Deze avontuurlijke Nederlanders blijven dus sinds jaar en dag verbazen en boeien en dat allemaal op hun eigenwijze diy manier. Deze helden verdienen dus wel degelijk Lumineus Goud en dat geven we dan aan de openingstrack uit dat debuutalbum, waar we nog géén klein beetje spastisch op uit de bol zijn gegaan.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More