Home ReviewsAlbum Reviews KHRUANGBIN Hasta El Cielo (Night Time Stories)

KHRUANGBIN Hasta El Cielo (Night Time Stories)

by Rudi De Bleser

Khruangbin is een Amerikaans trio uit Houston, Texas. Laura Lee op bas, Mark Speer op gitaar en Donald Ray “DJ” Johnson Jr. op drums. Ze zijn ook te horen op de “AirKhruang” radio shows op NTS Radio en Facebook Live.

Met die naam (“vliegtuig” in het Thais) hebben ze heel wat verwarring veroorzaakt: iedereen meent een Thais muzikaal element in hun muziek te onderscheiden. Ze zijn ook populair in hiphop- en funkkringen. Ze zingen niet of nauwelijks. Ze dragen soms pruiken. Maar het is gewoon super relaxte instrumentale trage surf en funk met prachtige baslijnen en zuiver gitaarspel. Doordrenkt met soul, dub en psychedelica.

De essentie is dat ze totaal hun zin doen: met Hasta El Cielo brengen ze een dubversie uit van hun vorig album Con Todo El Mundo, met ondermeer de Jamaicaanse producer Scientist achter de knoppen. Is het daarom reggae geworden? Neen, absoluut niet. Het is wel gedurfd om van een grotendeels instrumentale plaat nog eens een dub versie te maken. Maar als je hoort is het niet meer dan logisch. Je kan het vergelijken met Jah Wobble en Bill Laswell, maar het geheel klinkt véél lichter.

De licht exotische, ruime en psychedelische funk van de band is gebaat bij de dub- behandeling. Laura Lee leerde bas spelen door te luisteren naar Scientist Wins the World Cup. Op Con Todo El Mundo, dat wereldwijd enorm positieve kritische reacties kreeg, lieten ze zich niet alleen inspireren door Zuidoost-Azië, maar ook door de funk en soul van het Middellandse Zeegebied en Iran. Met een beetje goede wil kan je al die geluiden horen in hun platen.

De nieuwe plaat varieert op die sound, door de bas iets te benadrukken en met echo en galm op de drums. Alles valt op zijn plaats en je kan de twee platen perfect door en na elkaar spelen, de muziek verveelt nooit. Het blijft merkwaardig en hoopgevend dat je met gewoon goed gespeelde, eenvoudige en aangename muziek toch zoveel mensen kan aanspreken.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More