Home ReviewsAlbum Reviews FÏX8:SËD8 – Warning Signs (Dependent Records)

FÏX8:SËD8 – Warning Signs (Dependent Records)

by Nel Mertens

Martin Sane liet in 2003 zijn éénmansproject FÏX8:SËD8 het licht zien. In 2005 bracht hij zijn eerste album Humanophobia uit en wist toen industrial-icoon Daniel Myer (Haujobb), Husseyin Koroglu (Phunkmob) en Steve Dragon (In Strict Confidence) te strikken voor de productie er van.

In 2017 kregen we het succesvolle album Foren6 te horen van Martin Sanes’ elektro-/industriaproject Fïx8:Sëd8 en met zijn nieuwe werk lijkt de Duitser uit zijn cocoon te barsten. Met Warning Signs levert hij een sterke ‘old school’ elektro-/industrial release die qua geluidssfeer wel durft aanleunen bij wat we in de jaren ’90 hoorden van Skinny Puppy, Front Line Assembly of Mentallo & The Fixer. We merken een grote kloof tussen de retrosound en het actuele thema in de teksten: de ondergang van een vreedzame samenleving die we eerder willen negeren dan onder ogen te zien.

Embolism brengt je als een losgekomen bloedprop meteen mee in een verontrustend klinkende ijle ruimte waar noise strijdt met de klankklare synthlijnen.  Ook in Futile Attempts horen we dit. De synths en ritmes in Parasite Paradise laten de invloed van Mentallo & The Fixer en de nineties knap horen.

De beat die lekker aan tikt in het donkere elektro-nummer Empyrean, onderstreept de toetsen en de duistere vocalen, die troosteloos eentonig het nummer doorlopen. In Syringe Relation horen we ‘vuilere’, minder gepolijste noise, in contrast tot de synths.

Meer catchy en van knappe beats à la Skinny Puppy voorzien, krijgen we Funeral Dirge te horen, waar de zanglijn zweeft boven een sterk aangeslagen ritmiek. Geef ons een dansvloer en de uptempo-track Within Wells Interlinked krijgt er ons zonder twijfelen op. Net zoals het harde, donkere Depression Deity.

Als twee hartslagen die naast mekaar kloppen, zo complex opgebouwd, klinkt het prachtige Love. The Sceptic triggert enorm bij de intro met de sounds en vocals en brengt onrust in een melancholisch jasje.

Tunnel Vision, wellicht een van de grootste kwalen in onze maatschappij… Wel, het smaakt bitter, klinkt hol, desolaat en gevaarlijk, maar is tegelijk een van de sterkste nummers van dit album, waarin we ondanks het retro-kantje van de plaat toch ook een nieuwe sound te horen krijgen.

De titeltrack Warning Signs sluit het album af, dat in het algemeen gekenmerkt is door een sterk gestructureerde opbouw, knappe vocale samples, complexe drumprogrammering en heerlijke ninetiessynths en –beats. Je bent door ons alvast gewaarschuwd voor 12 sterke retro-industrialnummers… Get them, don’t ignore this Warning Signs!

Het album is digitaal, op cd en ook in beperkte oplage van 333 stuks in een box verkrijgbaar, waarbij je er een songbook van 36 pagina’s bij krijgt en 4 bonustracks. Je kan het album bij Dependent Records bestellen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More