Home ReviewsAlbum Reviews DYCE – Y (Eigen Beheer).

DYCE – Y (Eigen Beheer).

by Bram Langmans

Met zijn groep Rewind behaalde de 20-jarige hiphop / urban artiest Dyce de tweede plaats op Humo’s Rock Rally 2016. Sindsdien bracht het Leuvense trio twee ep’s uit, maar tegenwoordig lijkt het project even op pauze te staan en focussen de leden van Rewind zich op hun respectievelijke solocarrières.

Voor Dyce resulteerde dat dit jaar in het uitbrengen van een aantal losse singles en het veroveren van een plaatsje in de Vlaams-Brabantse finale van het nieuwe muziekconcours Sound Track. Met het zes tracks tellende Y volgt nu een debuut-ep die, om maar meteen met de deur in huis te vallen, nog maar eens bewijst dat Dyce er eentje is om in de gaten te houden.

Alle beats op Y zijn van de hand van Dyce zelf, net als trouwens ook de mixing en mastering, het artwork en eigenlijk gewoon alles dat met deze ep te maken heeft. En het moet gezegd: dat doet de jonge Leuvenaar eigenlijk heel erg goed.

Ook de beats die Dyce aanleverde voor de onlangs verschenen Baksteen ep van stadsgenoot Vinci wisten ons reeds aangenaam te verrassen, dus echt verbazen doet het ons niet, maar de beats van Dyce – een mengeling van trap, latin en urban elementen – zijn fris en on point en bevatten vaak originele, onverwachte wendingen die wij erg weten te smaken.

Zo worden wij muzikaal aangenaam van ons stuk gebracht door de lichtjes mysterieuze urban latin track Y, het Oosters getinte Race of de heerlijke outro van het wel erg aanstekelijke CaNelo. Maar ook de mooie, eerder ingetogen tracks ReckLess en CirCles (ft. Ant Art) behoren wat ons betreft tot de hoogtepunten van de ep.

Wel wordt de mosterd duidelijk gehaald bij de Amerikaanse mumblerap / melodyrapscene en maken ook de overvloedig aanwezige latin invloeden het soms moeilijk om niet aan bepaalde nummers van bijvoorbeeld XXXTentacion te denken. En met die sterke invloed van de Amerikaanse voorbeelden bestaat natuurlijk ook altijd het gevaar in een eerder generische versie van het reeds bestaande internationale aanbod te vervallen.

Dat Dyce op de Y ep helemaal vrij zou blijven van die zonde durven wij dan ook niet zomaar beweren: daarvoor klinken de in het Spaans en Engels gebrachte flows van de Leuvense latin (t)rapper ons hier en daar misschien net iets te vertrouwd in de oren. Al moet daar wel meteen aan worden toegevoegd dat ze toch ook duidelijk illustreren dat de jongeman ook als mc en vocalist over de nodige skills beschikt.

Iets meer eigen smoel zou Dyce in de toekomst dus zeker geen kwaad doen, maar dat de jonge Leuvenaar zichzelf met deze Y ep op overtuigende wijze op de kaart heeft gezet, dat staat voor ons als een paal boven water. Chapeau Dyce.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More