Home ReviewsAlbum Reviews DEATH AND VANILLA – Are You A Dreamer? (Fire Records)

DEATH AND VANILLA – Are You A Dreamer? (Fire Records)

by Didier Becu

Nog nooit van gehoord zegt u? Wel, de eerlijkheid dwingt ons te zeggen dat we ook het nodige opzoekingswerk hebben moeten verrichten toen dit heerlijk plaatje onze redactie binnenwaaide. Death And Vanilla (je moet er maar op komen) is een Zweeds duo. Gedurende al meer dan tien jaar maken Marleen Nilsson en Anders Hansson muziek met vintage-instrumenten. Dat kan van alles zijn, van een oud orgel tot een Moog. Recycleren en dat geldt ook voor de stijl van hun muziek, want die gaat van soundtracks uit de 60’s en de 70’s tot Krautrock, en je mag er zelfs gerust wat pop bovenop gooien. Goed shaken zoals alleen Manuel Wouters het kan en je hebt een cocktail die je aan de man kan slijten als Death And Vanilla.

Na op te vallen in eigen land, kwam ook de aandacht uit het buitenland en dan vooral de UK in het bijzonder wat hun een platencontract met het gerenommeerde Fire Records opleverde. Are You A Dreamer? (meer toepasselijk kan een titel niet) is ondertussen al de derde plaat die op het Britse label uitkwam.

Als we door de Britse reviews bladeren (soms doen we dat, stouterikken als we zijn!) dan is Twin Peaks en David Lynch zo wat de meest gebruikte referentie. Inderdaad, een wel zeer gemakkelijke vergelijking. Al was het maar omdat tegenwoordig alles met een mystiek karakter verbonden worden met de zoektocht naar de moordenaar van Laura Palmer, maar toch snappen we waarom men het doet.

In 45 minuten nemen de Zweden je mee op een melancholisch klankentapijt waarbij het al eens experimenteel mag zoals Eye Bath dat ons lichtjes aan Exploded View doet herinneren, of de opener A Flaw In The Iris dat tussen dreampop en shoegaze zweeft, of het heerlijke poppy Nothing Is Real dat we net niet onderbrengen in de kitsch-categorie.

Voor fans van Beach House, Slowdive, Cocteau Twins of zelfs Stereolab veronderstellen we. Wie weet word je simpelweg een Death And Vanilla-fan.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More