Home ReviewsAlbum Reviews DAVID AUGUST D’Angelo (PIAS)

DAVID AUGUST D’Angelo (PIAS)

by Patsker Omaer Beguin

DAVID AUGUST D’Angelo (PIAS)

Dit is al de tweede release dit jaar van David August een Duits-Italiaanse dj en producer uit Berlijn. Hij leverde al een indrukwekkende stapel uitgaven van remixes en eigen werk af op Ninja Tune en Innervisions. David August heeft nu ook zijn eigen label 99CHANTS opgestart. Hij bracht hier zijn niet onaardig ambient debuut (DCXXXIX A​.​C.) op uit.

D’Angelo start met Narciso als een langzame en sfeervolle ambient soundtrack. Met zijn etherisch gefilterde stem krijgt David August je beet in de sfeer van het volledige album. De tweede track, D’Angelo, deed onze wenkbrauwen fronsen. De basmelodie lijkt sprekend op Leonard Cohens’ Nevermind,  wel in een véél zwaardere uitvoering. Desondanks blijft dit nummer goed klinken door de progressieve klankkleur en zweverige vocalen.

33Chants, een knipoogje naar zijn nieuwe label, voelt zéér poppy aan. David August zijn zang doet ons denken aan Beck op zijn laatste plaat. Soms voelden we flarden van Oscar And The Wolf naar boven borrelen. Over variatie hebben we zeker niet te klagen.

Op Florence tovert de dj een droevige stukje piano uit zijn mouw. Daarna volgt er een overschakeling naar zijn bekende deep-house stijl met The Life Of Merisi. Dit stuk krijgt een onverwachte wending door de free-jazzachtige saxofoon.

D’Angelo staat bol van verschillende invloeden, en verwerkt die tot sterke tracks. Elysian Fields gaat terug de atmosferische weg op met zweverige vibraties. True Heartsluit af met een melancholische en droevige ondertoon.

De postrock- en jazzinvloeden sluimeren in verschillende nummers door. David August heeft dan ook nog eens een dijk van een livereputatie. Hij is op 4 december 2018 te bewonderen in een nu al uitverkocht AB.

D’Angelo  is een prachtige uitgave van ambient georiënteerde pop. Er is genoeg ruimte gelaten voor beats en experiment. Na enkele luisterbeurten komen er nog meerdere fijne laagjes los. Een groeier dus.

Voer voor fans van Jon Hopkins, Four Tet en Nils Frahm.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More