Collab8000, een collectief van muzikanten, sound en visual designers uit het wijde Brugse heeft onder de naam Klankstromen een soundtrack voor de Brugse Triënnale 2021 uitgebracht. Ledigheidsweg en Klankstromen 1 en 2 kwamen immers tot stand tijdens drie jamsessies die Collab8000 in de loop van evenveel residenties realiseerde. Ondertussen telt dit nieuwe Brugse collectief een zestigtal leden van verschillende leeftijden en uiteenlopende muzikale gezindten.
Gangmaker van Collab8000 is Bruno Masyn. In 1985 stond de 59-jarige Bruggeling aan de basis van Bruno’s Passage, destijds het eerste jeugdhotel in de oude stede B. Jaren daarvoor al pionierde Masyn met, tijdens de Roeispoane Party, een ‘feestje’ in meerdere zalen van de Brugse roeiclub. Disco én new wave en punk gingen er naadloos in elkaar over. Eind jaren ’90 werd hij door het Cultuurcentrum Brugge gevraagd als curator van Kharta Blanka, een festival met als ingrediënten hiphop en street style. Masyn was ook meteen mee met het internet en werkte vanaf de nillies als programmeur.
Nu verzet hij opnieuw de bakens. Zowat een jaar geleden verzamelde hij met de hulp van Villa Bota en Het Lab van Het Entrepot een rist muzikanten rond zich. Sommigen bespelen klassieke rockinstrumenten, andere ‘audiowizards’ bedienen zich van analoge en modulaire synthesizers. Die ‘best of both worlds’ van muzikanten en sound designers leidde afgelopen februari tot een eerste muzikale collaboratie.
Die vond met de steun van kunstencentrum KAAP plaats in de oude gebouwen van Van Marcke. Collab 8000 was geboren.
Masyn: “Spontaniteit is de basis bij onze samenkomsten. Zonder noemenswaardige voorbereiding beginnen we te midden een vierpunts soundsystem te jammen. Die sessies van acht uur nemen we op. Zes producers verknipten de opnames achteraf tot geluidslappen.”
In augustus en september deed Collab8000 residenties in respectievelijk Villa Bota en Studio 1 van het Concertgebouw, in beide gevallen verspreid over twee dagen. Alle opnames leverden bij elkaar drie ep’s op, met name Ledigheidweg en Klankstromen 1 en 2. Deze laatste twee ep’s vormen een soort soundtrack bij Triënnale Brugge. Collab8000 kon immers gebruik maken van het label ‘Inspired by’ van de voorbije kunsthappening.
Masyn: “In de toekomst zouden we met onze bijzonder heterogene groep van ondertussen zestig leden onze residenties graag meer willen voorbereiden. Ook zouden we onze improvisaties graag met even intuïtieve beeldproducties aanvullen.”
Via de digitale link kun je de drie ep’s van Collab 8000 beluisteren. Wie interesse heeft om mee te werken, kan aansluiten bij de Facebookgroep Collab8000.