Home ReviewsAlbum Reviews CANCER – Totem  (Tambourhinoceros)

CANCER – Totem  (Tambourhinoceros)

by Didier Becu

De groepsnaam blijft een beslissing die vele wenkbrauwen zal doen fronzen: Cancer. De Denen Nikolaj Manuel Vonsild en Kristian Finne Kristensen winden er geen doekjes om, ze zijn er zich volledig van bewust dat heel wat mensen er niet vrolijker van zullen worden, maar voor hun is het een verzet tegen censuur. Beeld je gewoon maar eens in hoe angstaanjagend de wereld mocht zijn, mocht je bepaalde namen niet zelf mogen kiezen. Cancer werd het dus, en de band die bestaat uit leden van When Saints Go Machine en Chorus Grant gedraagt zich met hun muziek net als de vernietigende ziekte, stuk voor stuk neemt het je lichaam over.

Twee jaar geleden verscheen de ep Ragazzi, en hoewel gelimiteerd, raakte de release vrij vlug uitverkocht en kregen de Denen interesse van de Britse radio en gerenommeerde indiebladen als Noisey.

Totem is de plaat die de hype moet bevestigen, uitgebracht op Tambourhinoceros, het label dat ook Palace Winter en Efterklang onder zijn hoede heeft. Of de plaat je zal bevallen of niet, zal veel afhangen of je de typische stem van Nikolaj kan pruimen of niet, het is er immers één die verduiveld sterk lijkt op die van Anohni.

Een zeer donker, macabere en zelfs cynische plaat is Totem geworden. Een titel als Die One More Time zegt meer dan genoeg. Een release voor mensen die twijfelen om alsnog de strop uit de kast te halen dus? Duister is het zeker, maar ook ontzettend mooi. Alleen doodzonde dat men voor het vervelende This Is Where It Hurts als eindpunt koos, maar meestal klinkt Cancer behoorlijk intens en indrukwekkend.

Laat je vooral niet misleiden door de 80s-invloeden die je hoort op de opener Esca, eens daarna krijg je een trip als Mr. Exorcist die je naar paden brengt die Nick Cave op Skeleton Tree ook al bewandelde. De harde pianoklanken voelen aan als onheilspellende klokslagen die naar het einde toe aftellen.

Een meesterwerk is Totem niet, daarvoor zitten er net iets te veel saaie en dode momenten in, maar als je die er weet uit te vissen blijft er nog behoorlijk wat schoonheid over.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More