Home ReviewsAlbum Reviews BORKA BALOGH – Borka Balogh (Eigen Beheer)

BORKA BALOGH – Borka Balogh (Eigen Beheer)

by Peter De Bruycker

Borka Balogh is een 21-jarige singer-songwriter die In 2017 van Boedapest naar Amsterdam verhuisde,  op zoek naar meer creatieve vrijheid. Ze wist al vlug een aantal muzikanten rond zich te verzamelen en kwam in 2018 met de ep Traces of You op de proppen. Nu brengt ze, met de hulp van crowdfunding, haar debuutalbum uit.

Borka Balogh leerde in haar jeugd klassieke gitaar en bekwaamde zich in de knepen van de Hongaarse folk. Evengoed vindt ze inspiratie in Britse folk van de jaren ’60, en de folkpop van de jaren ’90. Met haarzelf op akoestische gitaar en vier enthousiaste noorderburen op synth, elektrische gitaar, bas en drums, geeft dat sfeervolle lo-fi droompop.

Opvallend is de enorme tristesse van de meeste nummers, en haar bijzondere manier van zingen: melodieus met veel gevoel voor effect. Een combinatie die langzame nummers als Nostalgia, Hollow en het kleine pareltje Kill, doet baden in weemoed. Ze lijken te refereren naar klaagliederen, ontsproten uit de Hongaarse volksmuziek.  Savior Needed groet dan weer naar een stevige climax op elektrische gitaar.

Haar teksten zijn zeer persoonlijk en lezen als een dagboek. Ze helpen haar niet weg te rennen voor angsten en demonen, maar haar donkere kant te accepteren. Op het einde van het up tempo openingsnummer Gone schakelt ze over op haar moedertaal. Geen gemakkelijke keuze zo blijkt: in een interview geeft ze aan dat haar voorkeur om in het Engels te zingen in haar thuisland niet door iedereen gewaardeerd wordt.

Borka Balogh zoekt dapper haar weg. Ze onderscheidt zich in het drukke wereldje van de lo-fi indiepop door haar roots in de Hongaarse folk. Wie haar emotievolle manier van zingen kan smaken, zal zich graag met de openhartige, weemoedige muziek laten meedrijven.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More