Home ReviewsAlbum Reviews BIKINI KILL – The Singles (Bikini Kill Records)

BIKINI KILL – The Singles (Bikini Kill Records)

by Rudi De Bleser

Deze heruitgave van Bikini Kills compilatie The Singles uit 1998 op Bikini Kill Record verzamelt drie van de 7″ singles van de band: New Radio, The Anti-Pleasure Dissertation en I Like Fucking. Negen nummers in totaal die allemaal samen een kleine 20 minuten duren. Vorig jaar speelden ze in The Kitchen in New York City, de eerste keer sinds ze er in 1997 mee stopten.

Bikini Kill was een Amerikaanse “feminist punk” band uit Olympia, Washington. De groep bestond uit singersongwriter Kathleen Hanna, gitarist Billy Karren, bassist Kathi Wilcox en drummer Tobi Vail.

De band wordt algemeen beschouwd als de pionier van de Riot Grrl beweging en stond bekend om haar radicaal feministische teksten en vurige optredens. Hun muziek was luid, snel en zeer opwindend. Cocaine Piss, maar dan 20 jaar geleden. Kathleen Hanna dook ook regelmatig zelf de zaal in om mannen op hun plaats te zetten en moedigde vrouwen aan om vooraan bij het podium te komen staan.

Na het einde van de groep in 1997 werd in 1998 The Singles collectie uitgebracht, met daarop werk van 1993 tot 1995. De nummers klinken 20 jaar na datum nog altijd even fris, assertief en tekstueel erg gevat. Joan Jett producete de plaat en zong en speelde af en toe mee. Zangeres Kathleen Hanna richtte daarna Le Tigre op en begon vervolgens met een solo carrière in The Julie Ruin.

The Punk Singer, van Sini Anderson (2013) is een heel straffe documentaire over het leven van Kathleen Hanna. Over feminisme in de VS, vooroordelen, problemen en bekrompenheid in de muziek, maar ook over Hanna’s strijd tegen de ziekte van Lyme en haar relatie met Ad Rock van de Beastie Boys. Een absolute aanrader!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More